Ден на отворените врати в Районен съд-Дулово

На 1 юни Районен съд-Дулово проведе „Ден на отворените врати“ на тема: „Открито за съдебната власт“.

Участници в събитието бяха ученици от XI-а клас в СУ “Васил Левски“ в град Дулово.

Председателят на Районен съд-Дулово съдия Емил Николаев по достъпен начин разясни действията по образуване на съдебните дела и провеждане на съдебните заседания, както и ролята на участниците в съдебния процес.

Съдия Николаев акцентира на важни понятия и принципи в работата на магистратите, и най-вече постигането на законност и справедливост в съдебните актове-присъди, решения, определения.

Учениците взеха участие в импровизиран наказателен процес с подсъдим, обвинен в кражба на мобилен телефон. Те с интерес влязоха в роли на подсъдим, пострадал, адвокат, прокурор и свидетели.

Съдия Николаев разказа интересни казуси с младежи, които са осъдени за кражба, употреба на наркотични вещества или разпространение на дрога, които от лекомислие са навредили сериозно на себе си, и/или на невинни хора.

„Не преминавайте границата, която е свързана с нарушаването на закона, защото осъждането непоправимо ще „опетни“ биографията Ви.“-посъветва младежите магистрата.

Лекцията бе продължение на съвместната работа на съда с учениците от СУ “Васил Левски“-Дулово по образователната програма “Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС, по която предстоят още инициативи.

Съдия Емил Николаев връчи ценни книги за училищната библиотека на СУ “Васил Левски“-Дулово от наградния фонд, предоставен от ВСС на Районен съд-Дулово.

Всички посетители в Деня на отворените врати получиха полезни информационни и образователни материали за правата и задълженията на гражданите, и за дейността на съдебната власт.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе