Регистрираната безработица достигна до най-ниската си стойност от 8,3% в област Силистра

Равнището на регистрираната безработица (изчислено като дял на регистрираните безработни лица в бюрата по труда в областта от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.) през м. април в област Силистра е 8,3%. Спадът на годишна база е с 1,6 п.п. Сравнено с края на март бележи намаление с 0,3 п.п. Равнището на регистрираната безработица в страната през април 2022г. е 4,6%.

Регистрираните безработни от област Силистра (в бюрата по труда в Дулово, Силистра и Тутракан) в края на месец април са били 3756, което е с 178 по-малко от м.март и с 729 или с 16,3% по-малко в сравнение с година по-рано.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Кайнарджа – 27,7% /432/, следвана от Главиница – 22% /733/, Ситово – 19,1% /288/, Алфатар – 17,1% /170/, Дулово – 8,2% /793/, Тутракан – 5,9% /308/ и най-ниско в Силистра – 4,4% /1032/.

През м.април 2022 в трите ДБТ в областта са регистрирани нови 384 безработни. Регистрирани са и 57 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите.

През м.април броят на започналите работа регистрирани безработни е 424. Разпределението на започналите работа безработни лица по сектори на икономиката е както следва: най-много са наети в сектора на селското, горското и рибното стопанство–24,9%, следвани от търговията–14,1%, преработващата промишленост-13,6%, хотелиерството и ресторантьорството-9,9%, държавното управление-5,5%, строителството-5% и др.

Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 5 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

През април 78,3% от започналите работа са устроени в реалната икономика. Други 92 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

Схемата „Заетост за теб” по ОПРЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, продължава да осигурява работа на безработни лица, като само през април са сключени трудови договори с нови 75 безработни лица.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40. По тази процедура през месеца са одобрени заявленията на 14 работодатели за запазване заетостта на 155 работници и служители.

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Силистра през април са 170. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработваща промишленост(27,6%), селското стопанство (20,6%), търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети(12,9%), хотелиерство и ресторантьорство (14,1%), държавно управление (8,8%) и т.н.
Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: персонал, зает с услуги за населението, търговията и охраната – в сферата на персоналните услуги, продавачи; квалифицирани работници и сродни на тях – металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; машинни оператори и монтажници – оператори на стационарни машини и съоръжения; професии, неизискващи специална квалификация – чистачи и помощници, работници в селско, горско и рибно стопанство, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, помощници при приготвяне на храни, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе