Проучване доказа мястото на името върху каменен кръст на погребан български офицер във „Военна гробница 1916“ в Силистра

В заседателната зала на Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областна комисия за войнишките паметници, свикано от областния управител Катя Кръстева, преминало с участието на Радослав Симеонов – главен експерт „Военни паметници“ от Министерство на отбраната.

Областната комисия взе решение, с което утвърждава ново приносно развитие на „Военна гробница 1916“ край ГКПП Силистра, създадено с анонимни погребения на загинали от Българската армия през Първата световна война. За какво става дума в предложението на Стоян Пейчев от Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва? След направено проучване на база получен от частен и институционален характер снимков материал от преди повече от 80 години, е установен поименно единият от гробовете – на капитан Стефан Данчев.

И преди се е знаело, че офицерът от София е погребан на това място, но е била загубена информация точно кой е каменният кръст, поставен на неговия гроб. За възстановяването му бе взето решение за добавка, обоснована с 3 документа доказателство, за да постанови МО осъществяването й на територията на гробницата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе