Акордеонистът Стоян Дечев издаде сборни с нотирани хора и ръченици от Североизточна България

„Всяка фолклорна област в България си има своята специфика и тоз , който е решил да се занимава в тази област лесно го усеща и пресъздава в разработките си. Фолклорът и в частност добруджанския фолклор има своя мелодика и звучене, които го отличават от другите области на страната, сподели в интервю за Общинско радио-Силистра, солистът на българското национално радио и телевизия почетният гражданин на Силистра акордионистът Стоян Дечев, по повод на събраният от него сборник на хора и ръченици от Североизточна България и Лудогорието.
Общо 37 произведения някои емблематични за региона хора и ръченици съдържа изданието, като според Дечев, той има над 300 произведения, някои от които сега са във фондовете на радиото и телевизията.

„Идеята на този сборник, който ще бъде разпространен в музикалните среди и училища в страната е да популяризира автентичния, истинския български фолклор, начин на поведение и ритмика и мелодика“ сподели Стоян Дечев и не крие, че той продължава да работи със самодейни групи и формации в цялата страна. Дечев е водил музикални курсове в страната и чужбина, в това число и в щатите. Интересна е идеята на сборника заедно с нотираните песни и танци да има и богат обяснителен материал, професионално вмъкнат в цялостната структура на сборника. По този начин изданието се превръща в своеобразен учебник, школа за музикантите, които имат възможността и желанието да се потопят в ритмиката и спецификата на народното творчество в една от фолклорните области на страната.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе