Обучение по психосоциална подкрепа и първа психологична помощ за БМЧК-Силистра

На 12.05.2022 година в гр. Силистра доброволците от БМЧК-Силистра, преминаха обучение по Психосоциална подкрепа и Първа психологична помощ. Обучител бе областния координатор на БМЧК-Силистра – Мариян Костов.

Първа психологична помощ е понятие, с което много хора не са запознати. Всеки от нас обаче може да помогне на човек в беда, като окаже му окаже психологическа първа помощ.

Психологичната първа помощ е нужна тогава, когато човек има нужда от психологическа подкрепа след травматично, често и животозастрашаващо събитие. Тя включва и практическа помощ и подкрепа за належащите, краткосрочни нужди на човека – подслон, храна, безопасност (или чувство за сигурност). Хората, обучени да оказват психологическа първа помощ, са обучени да изслушат и да успокояват човека, изпаднал в нужда, да го свързват с типа услуги, от които се нуждае, за да оцелее и да се почувства сигурен.

Психологичната първа помощ не се оказва от професионални терапевти, а най-често от доброволци, преминали обучение. Тя е нужна и все по-често се оказва след травматични събития, които се случват в една общност. Това може да е природно бедствие, терористична атака или каквото и да било, което откъсва хората от тяхната общност. След грабеж, сексуално посегателство или животозастрашаваща злополука. Този вид помощ е нужна навсякъде, където има възможност за значителна психическа или емоционална травма.

Това е типът подкрепа, който хората рядко получават след травматично събитие – психологическа и емоционална подкрепа. Тя може да засили чувството за контрол, което обикновено се губи след събитие, което човек се чувства безпомощен да спре или да промени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе