Мобилност в Пулави за ЕГ „П. Яворов“ по проект „Културното наследство на нашата стрaна: от изкуството до вилицата“

Приключи още един проект за Езикова гимназия „П. Яворов“, гр. Силистра. Проект, който бе съфинансиран по програма ЕРАЗАМ+. Проект твърде предизвикателен, с възможности за неограничени изяви – иновативни, но и обвързани с традициите на страната, разкрепостяващи, но и задължаващи. Проектът „Културното наследство на нашата страна: от изкуството до вилицата“ е вече в архива на гимназията. Но не и в нашите сърца. Защото бе проектът както на изискванията, така и на въображенията, желанията да докажеш себе си и своята страна, усещането, че си част от нещо значимо и грандиозно. Финализирането му завинаги ще е в съзнанието на участниците, защото остави частица от себе си и те получиха такава от местата, които посетиха.

Това се случи чрез посещение в Полша – страната на безкрайните полета, които разказаха една прекрасна зелена приказка, която завинаги ще запомнят. Групата от Езикова гимназия, която посети тази държава, попадна в райско място, толкова подредено, красиво и спокойно, че не искаше да я напуска след една седмица време. Пет момичета от 11 клас /Криси, Меги, Мила, Миахаела и Нели/ и двама преподаватели /Маргарита Павлова и Петя Генчева/ бяха щастливците и останаха възхитени както от мястото, така и гостоприемството на домакините, от отличната организация на седмичната програма, която беше разнообразна, от дейностите в училище, до различните други градове, които видяха.

Първите два дни прекараха в училището, където бяха посрещнати много топло и сърдечно, дните бяха наситени с опознаване на града, наречен Пулави, и с разнообразни дейности за учениците, които работеха в международни екипи, с цел опознаване на различните националности, народи, култура и история. Проведе се урок по полско-английски език и всички чуждестранни страни научихме основни думи и изрази на полски език. Проведе се семинарен урок, лекция на тема ‘Food waste’, изнесена от експерт по храните, хранителен блогър, който даде специални насоки и ценни съвети както на ученици, така и на учители как да не се изхвърля храна и как и колко да купуваме, за да не я пилеем  излишно. Тези дейности финализираха проекта. И у гостуващите остана усещането, че за толкова кратко време не е възможно да дадеш всичко, да покажеш всичко, да научиш всичко и да получиш всичко. Можеха още. Те бяха готови и за други изненади, както от тяхна страна, така и от страната на домакините. Но времето винаги е ограничено. И винаги не стига.

Но за сметка на това имаха възможността да посетят столицата на Полша, Варшава – най-големият град в страната, който е раположен на река Висла. Той е много оживен, предизвикателен, магнетичен, който оставя в теб впечатлението за необятност, съвременност и вечност. Може да се нарече културен диамант на Изтока и център на модерна Полша. Варшава е хем с бляскави небостъргачи, хем с исторически сгради, които напомнят за славната история на града. Научиха, че Варшава е исторически център на Полша, която е била почти разрушен през войната, но възвръща старата си слава благодарение на усърдната реконструкция и се превръща в една от водещите културни дестинации на Източна Европа.

Когато пътуваш, винаги се обогатяваш откъм интересни факти и значими събития. Участниците не знаеха, че Варшава е родното място на Шопен. Разхождайки се из стария град, с удивление видяха по целия път мраморни пейки, на които може да седнеш и да слушаш уникалните творби на полския композитор и виртуозен пианист.

Научиха, че Мария Склодовска, по-известна като Мари Кюри, се ражда във Варшава и поема по стъпките на баща си, който е бил математик и физик. Тя е полско-френска физичка и химичка, пионер в областта на радиологията, както и единствената жена носителка на Нобелова нагарада в две различни области на науката – физика и химия. Нейните постижения включват развитието на теорията за радиоактивността (термин, който тя въвежда), техники за изолиране на радиоизотопи и откриването на два нови елемента, полоний (открит през 1898 г. и наречен на родната ѝ Полша) и радий. Вълнуващото във Врашава бе визитата в местна шоколадова фабрика, където ученици и учители сами направиха шоколад и го оформиха всеки по свой вкус. Дано да се повтори някога отново! Просто си го пожелаха! И с известна доза тъга, но и оптимизъм, че може отново да се върнат тук, се разделиха със столицата на Полша.

За да поемат към нови предизвикателства и интересни места – Люблин, административен център, столица на Люблинското войводство. Първо посетиха музея на традиционната полска питка, където всички видяха как се приготвя тя, и всеки направи своята питка с лук, като  по този начин опитахме къс от полската кухня.  Атракция бе най-големият външен музей в Полша, където разказаха как са живели поляците преди 100 години –  от най бедните до най-богатите. Експозициите му дадоха възможност да се запознаят с ежедневната работа, обичаи и традиции на хората от миналото. Музеят е направен на сектори, като всеки отразява и най-малките подробности –  от пейзажите до етнографията в Люблинския регион.

Друго магично място бе Казимиеш Долни, който е малък исторически град в Източна Полша, което е едно пленително място със старомоден площад, с великолепно пазарно простарнство и стар кладенец, разположен в центъра на площада. Най-впечатляващото и екстремно преживяване бе тук – обиколка на града с джип, който преминава както през равни и гладки пътища, така и през най- огромните дупки, което е най-голямата атракция в района. Стръмните склонове на това място са прекрасни и спиращи дъха. И приказката свърши.

Но ученици и учители от различните държави, участващи в проекта, бяха доволни и щастливи от изненадите, които домакините бяха подготвили. Всеки пое към страната си, зареден с енергия и много положителни емоции.

Но и всеки от тях тайничко си е пожелал отново да се върне тук, за да изживее отново прекрасни дни. И да е вечен споменът за изключителната полска красота и нейното  покоряващо спокойствие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе