Загадъчните лабиринти на Георги Атанасов отново в Силистра

На 18 май, сряда,точно в 17.00 следобед, по покана на Клуба на дейците на културата-Силистра и любезното съдействие на община Силистра и Художествена галерия-Силистра ще можем да се насладим отново на загадъчните лабиринти на Георги Атанасов.

Роден на 16 декември 1954 година в Добрич. Завършва „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново. Първа самостоятелна изложба в Балчик през 1984 година. Има 17 самостоятелни изложби и много участия в колективни в страната и чужбина. Негови картини са притежание на галерии в Балчик, Кюстендил, София, Габрово, Русе, Силистра и др., както и в частни колекции в Белгия, Русия, Канада и др.

Класическите обеми, към които той е изпитвал особена привързаност в студентските си години, отдавна са отстъпили място на обемите на мисълта. И наистина всичко в картините на Жоро Атанасов е мисъл – бавно наслоена, зависеща не толкова от механиката на окото, а по-скоро от онези криволичещи прави, които съдържа в себе си митологическия разказ и които неговата опитна, прецизна, изпълнена с усърдие ръка, е принудена непрекъснато да следва и записва. Светлината – този втечнен диамант, може само да му подскаже пътя, който трябва да измине, за да се слее с Абсолюта, но онова, което действително го свърза с вечните форми на живота, пресъздадени с такава лекота в картините му, е неговият благ характер, неговата земна доброта и блян за хуманизъм, неговата почти вродена непримиримост към опороченото и злото.

Независимо дали се намираме в Силистра или някъде другаде, винаги когато заставаме пред картините на Жоро Атанасов, ние трябва да се съобразим с онази изначална тишина и чистота на намерението, с които са били сътворени, ако искаме, макар и за миг, да се превърнем в техни съавтори. Лесно е. Защото изкуството винаги пречиства. Защото то предполага едно по-висше единство между душата и Духа, между познанието и истината, между възторга и съзиданието, между обективния свят на онова, което сме, и онова, към което сме се устремили да бъдем.

ЗАГАДЪЧНИТЕ ЛАБИРИНТИ НА ЖОРО АТАНАСОВНа 18 май, сряда,точно в 17.00 следобед, по покана на Клуба на дейците на…

Posted by АРТ Силистра on Monday, May 2, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе