Тезджан Ферад: Спектакълът „Прегръдката на ангела“ е предизвикателство

При всички случаи спектакълът „Прегръдката на ангела“ е предизвикателство. С режисьорът на спектакъла Магдалена Ралчева, бяхме шокирани, когато започнахме работа и се оказа, че темата е ужасно актуална. Според Статистиката – Всяка трета жена в България е жертва на насилие!!! Разбирате ли колко страшно е това, защото де факто, това е само една суха статистика. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра актрисата от Драматично-куклен театър-Силистра Тезджан Ферад. Днес от 19 часа в Драматично-куклен театър-Силистра предстои третото представяне на спектакъла.

„Кой знае какво се случва зад затворени врати?!? В хода на репетициите с нея( режисьорката), търсехме изразни средства по- близо до документалната игра…Също така чувствам огромна отговорност. Една от функциите на театъра, извън всичко друго е и да просвещава, и образова. Този спектакъл има мисия“, сподели Ферад.

Принципно е по-трудно да играеш в моноспектакъл, защото нямаш партньори на сцената. Сама си пред хората, страхувам се да не ги разочаровам. Естествено имам за партньори, хората в кулиси- Неуморната Роси, Наси с костюмите, сценичните работници Наско и Слави, Тошко, нашият домакин винаги е там, Севди и Логрети с музиката, Краси с осветление и мултимедия…Директорът на театъра ни Злати, прави всичко възможно да ни осигури оптимално добра атмосфера за работа….ама така, като ги изброявам, май изобщо не е моно-спектакъл, хахаххахах. Вижте колко хора се трудят всъщност, а аплодисментите обира само актьора“, каза талантливата актриса.

О, посланието на постановката не бива да го формулирам аз. Нека зрителят сам да си направи изводи. Ако мога поне мъничко да окуража едни, да накарам други да се замислят, ще съм щастлива“, допълни Ферад.

Мисля, че категорично липсват механизми в закона, които да защитават жертвите. Както и достатъчно организации и механизми, които да помагат след това на жертвата да оцелее, да се адаптира и т.н. Обществото е далеч от мига, когато ще осъзнае, че всеки един е важен и че за проблемите е нужна гласност. Моят начин е театъра…Но за да има например полицията право да се намесва, са необходими конкретни законови мерки.

По-скоро късно идва осъзнаването, но със сигурност различни фактори оказват среда – например обкръжението, финансова, морална зависимост, предразсъдъците, манипулацията от страна на насилника и т.н. Мисля, че последният виновен е жертвата и че не бива да оставаме апатични, защото днес е тя/той, но утре може да сме….., сподели Ферад.

„Силистренската публика е добра театрална публика и не бива да се подценява. В репертоара на театъра ни, има широка палитра спектакли с всякакъв жанр, за всеки вкус. Така, че не е правилно да обобщавам. Получавам добри отзиви. Изключително приятни реакции, дори доста лични такива….Аз вярвам, че има смисъл от този спектакъл и виждам това в очите на хората след поклона и това придава смисъл на нашите усилия“, каза актрисата.

На въпрос защо избрахте актьорската професия, Тезджан каза: Пеперудата не знае защо пламъкът на свещта я привлича, така неистово.

„Пожелавам на всеки ваш слушател, първо да бъде здрав, после да има свободата, да избира къде, с кого и как, да прекарва времето си и ако реши да бъде в театъра, да знае, че ние сме там и го чакаме с развълнувани души“, каза в заключение Тезджан Ферад.

Тезджан ФЕРАД: „Спектакълът „Прегръдката на ангела“ е предизвикателство“При всички случаи спектакълът „Прегръдката на…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Wednesday, May 4, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе