„Бележник 2022: какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ в Силистра на 28 април

За единадесета поредна година Национална мрежа за децата – обединение на над 130 неправителствени организации, работещи с деца и семейства в цялата страна, изготвя доклад, наречен „Бележник 2022: какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“. В Силистра събитието за неговото представяне е на 28 април 2022 г. от 10.30 часа в заседателната зала на Областна администрация – ул. Добруджа № 27, провеждано със съдейстивето на областния управител Катя Кръстева.

Идеята е участниците в него съвместно да проследят официалното представянето на доклада, излъчвано на живо от София, след което е предвидена дискусия по актуални за региона проблеми, свързани с темата. Представянето се осъществява с любезното домакинство на СНЦ „Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ Силистра“ – член на Мрежата, от чието име са разпратени покани за учасите във форума.

С доклада Национална мрежа за децата извършва всяка година независим мониторинг по правата на децата, който оценява напредъка на държавните политики за деца чрез анализ, основан на факти и данни. И тази година авторите на материала са работили в 9 области: участие, благосъстояние и правосъдие на и за децата; семейна среда и алтернативни грижи; закрила от всички форми на насилие; ранно детско развитие и здраве; образование, спорт, култура и свободно време. Докладът предлага и препоръки с цел подобряване на политиките и практиките за деца и семейства в страната ни.

Автори на Бележник 2022 са 30 експерти от граждански организации и 7 външни оценители. Над 160 деца, млади хора, родители и професионалисти са се включили в проведените анкети за формиране на оценките и препоръките към тях. Традиционно Национална мрежа за децата включва в доклада и мнения на деца и млади хора, на родители и професионалисти, обединени в един общ доклад заедно с експертните оценки. Целта е да стане ясна разликата спрямо предходната година, и съответно да бъде описана актуалната ситуация по отношение на правата на децата у нас.
В разработката на документа са използвани данни, предоставени по реда на Закона за достъп до обществена информация, доклади от институции, както и публикации в медиите. Официалното представяне на доклада е предвидено да бъде излъчено на живо на 28 април 2022 г. от 10 до 12 часа във Фейсбук страницата на Национална мрежа за децата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе