Съдът остави в ареста обвиняем за притежание на наркотици и археологически обекти

Окръжен съд-Силистра потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 25-годишния обвиняем С.С. от град Дулово.

На 01.03.2022г. при извършено претърсване на жилище, обитавано от обвиняемия в град Дулово са открити наркотични вещества-амфетамин и марихуана, както и археологически обекти.

С.С. поиска от Окръжен съд-Силистра да измени мярката му за неотклонение с по-лека, а именно „домашен арест“.

Представителят на държавното обвинение заяви, че не са настъпили никакви обстоятелства, даващи основание за изменение на мярката за неотклонение и са налице всички предпоставки взетата мярка за неотклонение да бъде потвърдена.

Според Окръжен съд-Силистра към настоящия момент, с оглед обема на събраните доказателства, тяхната тежест и характер, е налице обосновано предположение относно съпричастността на обвиняемия към престъпленията, за които са събрани тези доказателства. Също така не е отпаднала или намалена опасността обвиняемият да се укрие или извърши ново престъпление. Това до голяма степен се извлича от данните за съдебното му минало, от които е видно, че шест месеца преди извършване на процесните обвинения, спрямо С.С. е влязло в сила споразумение, с което му е наложено наказание „Лишаване от свобода“ и изтърпяването на същото е отложено. В изпитателния срок обвиняемият е извършил престъпленията по новото обвинение, като тези престъпления са идентични с две от престъпленията, за които е бил осъден. Тези обстоятелства навеждат на извода, че без съмнения наказанията по предходните осъждания не са оказали необходимия превъзпитателен и възпиращ ефект  по отношение на С.С.

С оглед на това, съдът прецени, че и към настоящия момент единствено мярка за неотклонение „Задържане под стража“ би могла да изпълни визираните в чл. 57 от НПК цели, поради което потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 25-годишния обвиняем С.С. от град Дулово.

В законодателството на Република България е действаща презумпцията за невиновност-обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе