Виолета Василева: „Детската градина с нова роля в образователния процес, справяме се въпреки демографската криза”

„В нашата детска градина се води една от най младите в смисъл че е открита през 1981 година, но и тя е продукт на сблъсъка на всички детски градини у нас с демографската криза така че от шест групи в края на краищата в момента в градината има пет групи, като в тези пет групи отглеждаме 137 деца. Но трябва да се знае че с всяка година приетите деца намаляват. Като мога да кажа че през тази година очакваме да се сблъскаме със същия проблем защото ни засяга демографския проблем, въпреки че в района на детската градина живеят деца от етническите малцинства, чиито родители предпочитат да отидат в чужбина. В момента в квартала 80% от населението е в неактивна възраст”, сподели в интервю за Общинско радио-Силистра Виолета Василева, директор на детска градина „Добруджа”-Силистра. Тя сподели че може да се помисли относно подобряване на външния вид на детската градина, защото в топлите месеци на годината тя на практика се превръща в площадка за игра на деца от други региони на града Василева сподели, че през годините са правени частични ремонти, по подобрението на инфраструктурата на градината с пари предимно от бюджета на градината.

„Подобрили и реновира ли сме помещения умивални, обзавеждане на отделните групи и т.н, но генерални ремонти , не бихме се справили със средствата от нашия бюджет. В началото в обсъждания с колегите си мислехме че отпадането на таксите за детските градини ще доведе до поток от деца, но до този момент никакъв родител не е дошъл да подаде молба да изяви желание, че детето му ще посещава детска градина” сподели Василева и допълни, че в управлението на детската основен приоритет е запазване на връзката между учителите и родителите 1 което ще създаде основата на преминаването към обучителния процес в първи клас.

„В детската градина имаме екип по отношение на приобщаването към предучилищното образование, като целта е превенция на децата с обучителни трудности От рано да се открият тези трудности и в четиригодишното пребиваване в детската градина да им се помогне да ги преодолеят тези трудности” сподели в заключение Виолета Василева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе