Силистра бе домакин на семинар на тема „Идентификация, насочване и работа с търсещи закрила и непридружени деца“

На 14 април т.г. Силистра бе домакин на семинар на тема „Идентификация, насочване и работа с търсещи закрила и непридружени деца“, организиран от Върховния комисариат по бежанците към ООН /ВКБООН/, ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Силистра. В обучението взеха участие инспекторите от Детските педагогически стаи, служители от група „Миграция“ и Гранична полиция, както и представители на отделите „Закрила на детето“ и социални работници от Силистра, Дулово и Тутракан. Проявата е първа от поредица предстоящи семинари с полицейски служители в страната.

Предвид констатирания мигрантски натиск в нашата страна, обучението е насочено към повишаване на професионалната експертиза на специалистите, работещи в тази област.

След преглед на текущата ситуация в България, Европа и света, представен от Мария Шишева – сътрудник по закрилата във ВКБООН, пред участниците са представени теми, свързани с идентификация и насочване на търсещите закрила и непридружени деца, разисквани са международните и националните стандарти, както и взаимодействието на местно ниво.

С оглед практическата насоченост на проявата, с полицейските служители и социалните работници са разгледани конкретни казуси с фокус върху актуалната ситуация в страната – непридружени деца – бежанци от Украйна, както и непридружени деца от трети страни, търсещи или получили международна закрила.

През последните три години в Силистренска област са установени 10 непридружени деца – бежанци, търсещи международна закрила.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе