Световна седмица на парите в ПЗГ „Добруджа“ – Силистра

Световната седмица на парите (GMW) е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността за това колко важна е финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Тази година темата е „Изгради бъдещето си! Отнасяй се умно към парите!“.

Инициативата е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигат финансово благосъстояние и финансова устойчивост.

И през 2022 г. ПЗГ Добруджа се включи в кампанията, като бяха проведени специализирани уроци в 8 и 10 кл.

В осми клас, урокът се изнесе съвместно с двама деветокласници: Теодор и Цветелин, които са участници в проекта „Практични финанси“ и участници в едноименното състезание.
Никола и Любомир от 8 клас направиха семейни бюджети, а Иван и Момчил споделиха ученически бюджети.

Учениците научиха какви са функциите на парите и техните видове, като особен интерес имаше към криптовалута, както и към бартерната размяна, при което се е употребявала мерната единица „1 крина жито“.

За 10 клас особен интерес предизвикаха понятията: поемане на дълг, дебитна и кредитна карта, както и възможността да се ползва студентски кредит, за обезпечаване на разходите за обучение.
Училището традиционно участва в кампании, инициативи и състезания, организирани от Джуниър Ачийвмънт България. Съвместното ни сътрудничество вече 4 години, допринася за повишаване на финансовата грамотност на нашите ученици и вземането на правилни решения приз избора на работа/обучение и други дейности от личен характер.

Под координацията на преподавателя Г. Даскалова, общо повече от 30 ученици участваха в дейности по време на Световната седмица на парите, отбелязана в ПЗГ „Добруджа“ и получиха специалните сертификати на Джуниър Ачийвмънт България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе