Добруджанци от Силистренско се подготвят за патриотичен форум в Балчик

В ход е подготовката на Международния форум за история, литература и фолклор „Българско наследство“, организиран от едноименно Сдружение с председател Маруся Костова, главен редактор на в. „Балчишки телеграф“.

Той е предвиден за последните дни на м. август (тази година е в периода 24-26.08.) и негов домакин е град Балчик. Сред партньорите на събитията в рамките на форума са община Балчик и Фондация „Българска памет“ с председател д-р Милен Врабевски, както и други спомоществователи и съидейници. Сред тях и Областна администрация Силистра.

През последните години в програмата неизменно със свои научни и краеведски разработки, както и с изложби от най-различен характер, участват и представители на Крайдунавска Добруджа (автори от общините Силистра и Тутракан). Тяхната изява е редом до гости от българската диаспора в няколко страни – Румъния, Молдова, Албания и Украйна, като в предстоящото издание се очаква да се включат и участници от Северна Македония.

Предвижда се да бъде възстановен и международният характер на фолклорния конкурс, съпътстващ форума, тъй като предвид пандемията с коронавируса през 2020 и 2021 г. премина само с българско участие. който последните две години беше само с българско участие (т.г. е на 25 и 26 август). Организаторите биха се радвали да има състави от Силистренския край, особено от представители на детски и младежки формации, какъвто е единият от профилите на фестивала.

По предварителна информация в две направления са модулите „Етнология на българите“ с ръководител доц. д-р Елена Расеева от Тараклийския университет в Молдова и „85 години от смъртта на писателя Йордан Йовков“ с научни ръководители на панелите в лицето на д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич доц. д-р Румяна Лебедова от Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе