Председателят на Общински съвет – Силистра взе участие в общото събрание на НАПОС

Председателят на Общински съвет – Силистра д-р Мария Димитрова в качеството си и на член на УС на НАПОС – РБ участва в XX Общо събрание на Националната асоциацията на председателите на Общински съвети в Република България, провело се на 17.03.2022 г. в гр. Пловдив.

Венцислав Спирдонов, председател на НАПОС:

„Най-верният път към просперитета на местното самоуправление и постигането на главната ни цел – децентрализацията, е единството. В настоящата ситуация е важно всички организации да работят в синхрон. Ако не работим заедно, нищо няма да постигнем. Законодателната власт очаква това единство, но ако сме разнопосочни, няма да постигнем резултати.“ Това заяви Венцислав Спирдонов, председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България /НАПОС/ по време на годишното Общо събрание на организацията.
Форумът се проведе на 17 март в Пловдив, като в него се включиха над 140 председатели на местни парламенти от страната, както и представители на НСОРБ, на Сдружението на кметовете на малките населени места и др.

НАПОС за изминалите 17 години се утвърди като авторитетна неправителствена организация в областта на местното самоуправление. Проведени бяха множество научно-теоретични конференции, тематични дискусии, обучения, пътуващи семинари и други мероприятия в подкрепа на местните власти, обяви Венцислав Спирдонов.

В годишния си отчет ръководителят на НАПОС съобщи, че сред основните задачи са активното участие на Асоциацията в законотворческия процес по казуси, касаещи местните власти, както и повишаване капацитета на местните парламенти и техните председатели в най-важните сфери на местното самоуправление.

По думите на Спирдонов, една от идеите, които се стреми да реализира НАПОС, е децентрализацията – финансова и институционална.

„Общинските съвети са изключително важни. Трябва да се работи в синхрон между местните парламентаристи и кметовете“, заяви в обръщението си към участниците във форума кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Първият председател на НАПОС проф. Андрей Захариев от Стопанската академия в Свищов, заяви, че НАПОС е равноправен партньор на изпълнителната и законодателната власт. „Местната власт е сила. Гласът й трябва да се чува, особено в такива смутни времена като настоящото!“, подчерта проф. Захариев.

По време на събитието бе направен отчет за работата на Управителния съвет и Контролния съвет на НАПОС. Стигна се и до дискусия за единството в работата между общинските съвети и кметовете по места.

Към момента Асоциацията обединява 192-ма председатели на общински съвети в страната и е отворена за присъединяването на нови членове.

Председателят на Общински съвет – Силистра д-р Мария Димитрова в качеството си и на член на УС на НАПОС – РБ участва в…

Posted by Общински съвет – Силистра on Friday, March 18, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе