Старт на проект посветен на Световния ден на рециклирането в Силистра

Благодарение на съвместните дейности на СНЦ “Дуросторум-Дръстър-Силистра” и изграждането на мрежа от партньори в цяла Силистренска област и североизточна България са спестени над 230 00 кг. отпадък на България.

Днес, на Световния ден на рециклирането 18 март, от СНЦ „Дурусторум-Дръстър-Силистра“ дават началото на дейностите по проект “Партньорство за красива и чиста България 2022”.

Ето и какво включва проекта:

  • Продължаваме разрастването на партньорската мрежа на _Място Силистра – Силистра, Тутракан, Дулово, Сребърна, Ветрен, Алеково;
  • Стартираме пилотна кампания „ЕКО образование в Силистра“ – в ЕГ „Пейо Яворов“ и в ДГ „Радост“, които в последствие ще се включат в Националната кампания “Искам да съм полезен… Рециклирай ме”. Там ще предоставим кошове за разделно събиране на отпадъци в класните стаи и коридорите на образователните институции. Така, генерираните количества разделни отпадъци ще бъдат изхвърляни в контейнерите за разделно събиране, а не в общия отпадък.
  • Продължаваме с почистванията на замърсени участъци покрай водни басейни – отново сме избрали 29 юни – Международен ден на река Дунав /и не само/, за да дадем “добрия пример”;
    Ще подпомогнем институции в Силистра и областта да се включат в инициативата #БезОтпадъци“;
  • Placemaking

Ето така ще създадем условия за разделно изхвърляне на отпадъци и ще информираме за ползите от това. Заедно с учениците, децата, учители и родители ще намерим и развлекателната страна на това да сме ЕКО отговорни:

  • ще бъдат организирани работилници и ателиета за изработка на предмети от рециклируеми материали /ще видите още днес/;
  • изложби и арт инсталации;
  • спортни събития и състезания с разделни отпадъци;
  • изрисуване на асфалтови игри в двора на детската градина.

Дейностите са част от инициативата “Партньорство за красива и чиста България”, която стартира през м. февруари и продължава до м. октомври 2022 г. във всеки от градовете – партньори на Сдружение БГ “Бъди активен” и Място_БЪЛГАРИЯ.

В Силистра кампанията се реализира от СНЦ “Дуросторум-Дръстър-Силистра”. „_МЯСТО България” е дългосрочна програма на сдружение “БГ Бъди активен” и се осъществява с подкрепата на Фондация „Кока-Кола“.

НОВО❗️ НОВО❗️ НОВО❗️♻️ ЕКО ОБРАЗОВАНИЕ В СИЛИСТРА🌼🟡 Знаете ли, че от началото на дейността на Сдружение БГ “Бъди…

Posted by СНЦ ,,Дуросторум-Дръстър-Силистра" on Friday, March 18, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе