Община Силистра набира предложения за резервен член на Съвета на децата

През 2021 г. бе проведена процедура за избор на представители в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Община Силистра предложи кандидатурата на Ния Бориславова, ученичка в ЕГ «Пейо Яворов», която бе одобрена и избрана за титуляр в Съвета.

Процедурата по избора изисква да бъде излъчен и резервен член, но това не бе изпълнено поради липса на кандидати. По тази причина започва нова процедура по набиране на резервен член от област Силистра.

Желаещите да кандидатстват, в срок до 24.05.2022 г., могат да подадат документи на място в отдел „Образование и младежки дейности“ или по електронен път на адрес: [email protected]

Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето, който работи от 2003 г. в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Съветът на децата включва представители на възраст от 13 до 16 г. от всяка административна област и на деца от уязвими групи като им дава възможност да обменят знания, умения и ценности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Желаещите могат да кандидатстват за участие в подбор в следните направления:
1. Членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.
2. Представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса.
3. Представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца.
4. Индивидуални кандидатури.

В срок до 15 юни 2022 г. комисия, назначена от Кмета на Община Силистра, ще разгледа постъпилите кандидатури и ще извърши подбор на резервните членове на Съвета, съгласно посочените в Процедурата критерии, и изготви предложения, представени на Областния управител на област Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе