Има предложение за 12-и Събор в Копривщица през август 2022 г.

В профила си във Фейсбук доц. д-р Венцислав Велев – директор на Дирекция „Нематериално културно наследство” написа: „Националният съвет по нематериално културно наследство предлага Националния събор на народното творчество в Копривщица да се проведе тази година от 5 до 7 август 2022 г., (бел.ред.-отлаган вече две години). Приветствам решението за възстановяване провеждането на събора съобразно неговата цикличност, история и значимост.

Очакваме решението на Министъра на културата, както и конкретни насоки около самото провеждане, свързани с логистика и подготовка, които са допълнителни елементи извън одобрения Статут за провеждане на събора. Същите произтичат от конкретната обстановка, както и от спецификата на самото събитие“.

Поредният събор, чието начало е през 1965 г. и се провежда условно казано на всеки пет години, трябваше да бъде проведен през м. август 2020 г., но в продължение на две години бе отлаган заради проблема с коронавируса. По традиция самодейците от област Силистра формират обща програма на седемте общини с координация от страна на Областна администрация Силистра (през последните години) с логистичната подкрепа на РЕКИЦ Читалища. До преди четвърт век това ставаше със съдействието на някогашните Центрове за художествена самодейност.

В събора участват индивидуални изпълнители (певци, свирачи, танцьори, разказвачи), фолклорни групи и колективи за автентичен фолклор (певчески, инструментални и танцови групи, групи за изпълнение на народни обичаи и др.). Специално жури осъществява предварителен подбор на участниците от различните окръзи на събори, празници и др.

Основно изискване към репертоара е да не е изпълняван по радиото и телевизията и да не е записван на грамофонни плочи. Освен разнообразните музикално-фолклорни прояви по време на събора се организира показ на носии и накити. Представят се и образци от детското народно творчество.

Досегашните издания са през 1965, 1971, 1976, 1981, 1986, 1991, 1995, 2000, 2005, 2010 и 2015-а години. Винаги в местността Войводенец над Копривщица. Съборът в Копривщица е вписан през 2016 г. в списъка на ЮНЕСКО, като част от Световното нематериално културно наследство – след Бистришките баби (2008 г.), Нестинарството (2009 г.), Чипровските килими (2014 г.), обичаите по Сурва (2015 г.) и носенето на мартеници (2017 г.)

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе