Окръжен съд-Силистра одобри споразумение за условна присъда за държане и разпространение на наркотици

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура-Силистра и подсъдимият Ж.Н. от град Алфатар.

Ж.Н. бе обвинен в това, че на 11-12.01.2021г. е разпространил като е продал високорисково наркотично вещество-марихуана, държал е в обитаваното от него жилище марихуана и акцизна стока-тютюн за пушене без бандерол, всичко на обща стойност 530.23лева.

В съдебно заседание представителя на държавното обвинение и защитника на подсъдимия заявиха, че желаят приключване на наказателното производство със споразумение, като представиха на съдебния състав такова в писмен вид.

Подсъдимият Ж.Н. призна вината си и заяви, че разбира в какво е обвинен, и доброволно се отказва от разглеждане на делото по общия ред. Той потвърди, че е съгласен със съдържанието и последиците на споразумението, осъзнава правното му значение и доброволно го е подписал.

Съдът, след като се запозна с депозираното споразумение и като взе предвид заявеното от страните, прие, че същото не противоречи на закона и морала.

С одобреното споразумение на подсъдимия Ж.Н. бе наложено наказание по вид „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, изтърпяването на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години, на основание чл. 66 от Наказателния кодекс /НК/.

Осъденият Ж.Н. е български гражданин на 25 години, с основно образование, осъждан, безработен, неженен.

Действащите разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс на Република България предвиждат възможност след приключване на разследването, по предложение на прокурора или на защитника на обвиняемия да бъде постигнато и изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления.

Чл. 66 ал. 1 от НК допуска, че когато съдът налага наказание лишаване от свобода до три години, той може да отложи изпълнението на наложеното наказание за срок от три до пет години, ако лицето не е осъждано на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и ако съдът намери, че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието.

Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда, т.е. съдебният акт е окончателен и не може да бъде обжалван на въззивна инстанция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе