77 години от Дравската епопея и героизма на 31-ви пехотен силистренски полк „Железният“

На 10 март се навършват 77 години от Дравската операция на Българската армия по време на Втората световна война, където с изключителен героизъм се отличава 31-ви пехотен Силистренски полк /Железният/.

Дравската операция на Първа българска армия, в чиято 12 пехотна дивизия, се сражава 31-ви пехотен полк, има за цел да брани северния бряг на река Драва от настъплението на хитлеристките войски.

В боевете при река Драва в Унгария от 6 до 21 март 1945 г. 31-ви пехотен полк проявява безпримерен героизъм и храброст, като успешно се противопоставя на превъзхождащия го противник и не отстъпва от позициите си.

На 10 март 1945 г. в битката при Кишбайом 31-ви полк с командир полк. Никола Ботев е атакуван с масиран артилерийски обстрел и разрушителен минен огън от елитните СС дивизии на хитлеристките войски. Със саможертва и боен подвиг полкът успява да спре мащабното настъпление на противника в участъка Кишбайом – Драва Соболч – Драва Чехи. Полкът оказва упорита съпротива и успешно контраатакува. Особено ожесточени боеве се разгарят при Яко, Чекел и Сабаш.

В боевете при Драва 31-ви полк дава 267 жертви. Проявените героизъм и мъжество на неговите бойци му носят прозвището „Железният полк“.

Общият брой на убитите от 31-ви пехотен Силистренски полк през Втората световна война е 445 души, при обща численост на полка 2600 войници, сержанти и офицери. От загиналите 39 са офицери от полка. Общо 118 силистренци са загинали в други полкове по време на Втората световна война. Техните имена (общо 563 души) са увековечени на Стената на славата до паметника на 31-ви пехотен Силистренски полк, открита през 2018 г.

Успехът на Дравската отбранителна операция проваля настъпателните планове на Вермахта, ускорява края на войната и допринася за бойния престиж на българската армия.

*снимка – Паметникът при с. Кишбайом, Унгария на загиналите силистренци от 31-ви пехотен полк

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе