50 години от Свещенството на протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска Света митрополия

На 27 февруари се навършват 50 години от Свещенството на протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска Света митрополия. Двудневната програма по повод събитието включва на 26 февруари от 16 часа ще се състои вечерня в църква „Свети Димитър“ с.Калипетрово, отслужена от протопрезвитер Добри Чаков, на 27-ми 8.30 часа – посрещане в катедрална църква „Св.св.Петър и Павел“. Поканени са гости свещеници от Румъния и Молдова.

„Учил съм в семинарията, от малък желанието ми е било да бъда свещеник. В началото брат ми не се съгласяваше. Завърших семинарията, след това в армията. На дата 26 станах дякон в Кайнарджа, в неделята свещеник така започна служението ми в Калипетрово“, сподели на пресконференция протопрезвитер Добри Чаков.

„Един свещеник, за да е истински, предвид връзката на Бог с хората, той трябва да бъде идеал, еталон за вярващите. Поговорката казва: „Не слушайте какво говори попът, а какво говори“. Трябва да съдим за човек по делата. Ние трябва да даваме пример. Целомъдрен, много да слуша, малко да говори. И вярата най-вече! Молитвеност! Хора вярващи е имало и в онова време, и днес има силно вярващи хора“, сподели протопрезвитер Добри Чаков.

„Относно изповедите, искам да кажа, че има хора много искрени. Дори плачат, когато казват греховете. Това е от дъното на душата. Много е деликатно. Свещеникът няма значение колкото и да е изморен, колкото и психически да е натоварен, когато идва човек при него, трябва да го посрещне с усмивка и доброта. Свещеникът не знае какво му е в душата и какво му тежи. Изповедникът няма право да съди„Ще излезе книга на български и на румънски език. Дано да е готова тази година“, каза в заключение протопрезвитер Добри Чаков.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе