Към 30 януари общата заболяемост в област Силистра достигна 917 случая на 100 000 души

Към 30 януари със завършването на последния 14-дневен период, 3-4 седмица на 2022г. общата заболяемост в област Силистра достигна 917 случая на 100 000 души население. 980 нови случая за две седмици. В цялото страна обстановката е много динамична. По определените 5 региона, само регион 3, в който се намира и област Силистра е на етап 2, всички останали са на етап 3, където мерките с много по-ограничаващи. Това каза вчера на пресконференция д-р Теодора Начева, директор на Регионална здравна инспекция-Силистра, пред  Общинско радио.

„Със заповед от 27 януари т.г. са въведени няколко мерки, които ограничават определени мероприятия с идеята предварително да спомогнем за контрол за нарастване на новите случаи. Мерките включват преустановяване на учениците след 20 часа в заведения за обществено хранене, освен ако не са придружени от родител. Другата мярка е да се преустановят мероприятия от характер на фестивали, клубни дейности, танцови и хорови занимания. Третата мярка е свързана с детски и учебни заведения, да не се допуска смесване на групи”, посочи д-р Начева.

„По думите на д-р Начева до пет дни се очаква и ние да навлезем в червената зона, ще се наложат и допълващи мерки, които ще бъдат много по-обхватни и ограничаващи.
За ваксинацията за деца от 5 до 11 годишна възраст, много малко деца има ваксинирани. На този етап са 19 деца, от които 6 имат втора доза, на 10 им предстои втората доза до края на тази седмица и на 3 от децата, на 9 февруари им предстои втората доза.

„Информацията до родителите трябва да достига най-лесно от личния лекар. Ние имаме осигурена ваксина за 150 деца, но за съжаление малък е броя на ваксинираните деца”, каза д-р Начева.

„Картината е доста оптимистична, защото ние имаме 50% обща заетост на леглата, при интензивните – 60%. Има възможност болничната лечебна система да поема нови случаи при необходимост. Общият брой на активни случаи е преобладаващ в доболничната система – около 750 активни случая, 1400 карантинирани лица. Повечето от хората се лекуват в домашна среда, смъртните случаи на този етап са по-малко. За последните два, 14 дневни периода, ръстът е с 10 души, значително по-малко. Преобладаващи и при хоспитализация, и при смъртен изход са хора, които не с ваксинирни. Не трябва хората да отлагат решението за ваксинация. Достигнатото ниво е изключително ниско 26-27%, със завършена ваксинация от подлежащите на територията на областта”, каза още д-р Теодора Начева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе