Министрите Йорданова и Божанов: Няма теч на данни от регистър БУЛСТАТ

Няма неправомерен достъп или изтичане на лични данни на субекти в регистър БУЛСТАТ, заявиха министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на електронното управление Божидар Божанов на пресконференция във връзка с публикации, свързани с регистъра.

„Към настоящия момент в публичната част на регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица. Така е по силата на Закона за регистър БУЛСТАТ от 2005 г.“, каза министър Йорданова. Тя допълни, че разпоредбата на чл.7, ал.2 и във връзка с чл. 8, ал.1. от закона изисква данните от представените документи по вписване на лицата да са публични, като следва те да се визуализират в електронните справки и удостоверения.

„Направихме анализ за това обстоятелство и преценяваме, че това не е добро решение на закона, тъй като не е пропорционално спрямо целта, която преследва регистър БУЛСТАТ“, заяви още правосъдният министър.

Министър Божанов обясни, че информационната система на регистъра е надградена във връзка със законодателните промени, влезли в сила от началото на 2022 г. Те целят смяна на идентификационния код, така че да не се покрива с ЕГН-та и да се защитят по-добре личните данни.

„Много хора са проверявали как изглежда техния профил в регистъра и са стигнали до заключение, че техните лични данни са там. Всъщност данните са там от 15 години, но заради популярността на системата от 4 януари насам, повече хора са разбрали за това“, каза министър Божанов.

По негови думи при извършената проверка на функционалности по надграждане на информационната система и анализа на трафика, е установено, че няма данни за злоумишлени действия или атаки към регистър БУЛСТАТ, както и, че няма риск за целостта и верността на данните.

Двамата министри бяха категорични, че ще бъдат предприети спешни действия за промени в Закона за регистър БУЛСТАТ с цел подобряване защитата на личните данни на гражданите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе