Тържество за Игнажден в Тутракан

Снимка: Александър Димитров

На Игнажден в етнографски комплекс „Рибарска махала“ едно голямо семейство от самодейци и служители на читалището, домакините от комплекса и Александър Димитров от Исторически музей – Тутракан изпратихме старата година по стар обичай. Докато възрастните жени майсторски приготвяха разнообразни постни ястия, най-малките дечица се учеха и пробваха как се завиват сърмички. На трапезата около иконата на Богородица се наредиха чудни гозби, свещичките горяха върху топлите пити, а прекрасните песни на дамите от ВГ „Севрина“ и ФГ „Детелини“ под съпровода на акордеониста Стоян Дечев правеха атмосферата още по-задушевна.

Докато голямата фамилия се суетеше около софрата, най-малките се приготвяха от сега за Сурваки, украсявайки с вълна, пуканки и сушенки напъпилите дрянови клонки. Така в трескава подготовка дойде моментът, в който стопанинът– Милен Филипов – председател на читалището в града, и стопанката на дома Анка Монева, която е главен уредник в АК „Рибарска махала“, посрещнаха, последвани от домочадието, полазника – Людмил Узунов – зам.- кмет на община Тутракан.

По традиция, какъвто е човекът, който пръв влезе в къщата, такава ще е годината, затова се канят заможни, умни, мъдри, работливи хора, сърцати и благодетелни. Полазникът беше съпроводен първо до огнището, където трябваше да „разръчка“ огъня и по искрите, излизащи от него, да предвещаем колко ще са пилетата в двора и стоката в хамбарите.

Последва ритуално постояване на слама и съчки зад вратата, та да снасят повече кокошките и да е богата годината. Както подобава полазникът разпръсна жито в къщата, за да е на плодородие и дари деца и възрастни със сладки. А на него му бяха подарени кърпа, чорапи и късче от обредния хляб, за да стои до иконата у дома и да помага при болести.

Наш гост беше журналистката Калина Грънчарова – главен редактор на в. Тутракански глас, който догодина навършва 60 г. и в област Силистра единствен не е спирал да излиза през цялото време, чието присъствие домакините разтълкуваха като добра поличба за децата да са успешни в училище и за всички, които работят в сектора на културата и образованието.

Около празничната трапеза стопанката разказа за обредността в днешния ден и прочете молитва, а стопанинът разчупи питата. Празникът продължи с веселие, песни и танци, а наоколо подскачаха щастливите малчугани. Игнажден е богат на обредност. Ритуалите се различават във всеки край. Затова и всеки разказа как си спомня отбелязването на този важен празник в своето детство.

Традицията се корени още във времената преди Христа, когато хората са определяли годината, сезоните и работата по слънцето. На днешния ден се е изпращала старата година, защото денят е най-кратък. С увеличаването на светлите часове в денонощието нараствала новата година. В последствие този ритуал е преплетен в християнската обредност и обвързан с деня, в който се почита св. Игнатий.

С Игнажден започват коледните празници и свещенодействията са обвързани предимно с надеждата за една здрава, плодородна и богата година! Всички ние Ви пожелаваме такава да бъде за Вас 2022 година! Специални благодарности на всички включили се!

По текст на Лидия Светославова

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе