Министър Радостин Василев: В управлението на спорта на първо място поставяме прозрачността и нулева толерантност към корупцията

Няма сектор в спорта, който да не ни е приоритет. Ние поставяме на първо място прозрачността в управлението на сектора. В тази връзка ще бъде извършен детайлен анализ на цялата ситуация – на ситуацията с младежки политики, ситуацията със сектор „Спорт“, с федерации, с финансиране, със спортната инфраструктура, проблемите в сектора. Това заяви министърът на спорта Радостин Василев пред медии, след като взе участие в Конференция, представяща дигитализацията на Музея на историята на физическата култура и спорта.

Той допълни, че след този анализ ще започне работа по изготвеното коалиционно споразумение, което засяга сектор „Спорт“.

„Има привременни, много спешни мерки, които са свързани с осигуряването на финансирането на министерството. Бюджетът ще бъде гласуван най-вероятно януари и ние трябва да се преборим за увеличение на бюджета за сектора. След това тръгваме по програмата за управление. През последните три дни откакто съм в министерството е доста напрегнато, това все пак е една голяма институция. На първо време искам да се запозная с личния състав на министерството и с тези въпроси, които са от изключителна спешност за решаване. Министерството функционира на базата на личен състав, на базата на хора, които влагат труд и ние трябва да знаем тези хора с какво се занимават и по какъв начин. Има много проблеми, които са отлежавали дълго във времето и с тях се запознавам поетапно“, каза Василев.

Той коментира решението да бъде временно спрян търгът на обекти на „Сердика спортни имоти“ ЕАД, чийто принципал е Министерството на спорта.

„Поискал съм пълната документация от отговорното дружество, което се занимава с обектите. Другата седмица ще организирам среща между ръководството на ЦСКА и ръководството на дружеството, заедно с експертите от министерство на спорта, за да поставим този въпрос открито на публичността. Защото през последните седмици нападките от едната страна и от другата страна не изясняват изцяло казуса, той е започнал преди доста години и продължава и до днес. В крайна сметка тези неща, за да има обществено спокойствие и в спорта, трябва да бъдат разрешени в най-скоро време. Имам тази възможност, говорих с дружествата и за сега ще изчакаме с отдаването на тези имоти на останалите дружества, които подадоха искане до мен. Казусът със стадион „Българска армия“ е от 4-5 години. Нямам обяснение защо моите предшественици са оставили нещата да стигнат до тук и той на практика да се взриви в първите дни на моето управление. Оттук нататък ще бъде абсолютно публичен, за да може тези, които искат да инвестират, тези които имат да получават вземания, да са максимално защитени“, каза спортният министър.

Той се ангажира да проведе среща и с ръководството на ПФК „Левски“.

“Ще покажем еднакво отношение към всички. Аз ще се опитам да бъда полезен на най-големите ни клубове по всякакъв начин“, заяви министърът.

Радостин Василев обяви, че идеята за изграждане на нов национален стадион е заложена в коалиционното споразумение между управляващите.

„Надявам се тази идея да бъде реализирана в този мандат. Ще направя всичко възможно да поставя началото. Смятам, че ако се действа открито, експедитивно и професионално е възможно да имаме накрая построяване на съоръжение. Естествено, то не е свързано само с желание на министъра на спорта, то е свързано и с други отговорни институции и хора, но ние ще направим всичко възможно да реализираме в пълен мандат тази политика“, заяви министър Василев.

Той беше категоричен, че държавата трябва да инвестира сериозно в спортна инфраструктура, защото тя е в много тежко състояние.

„Държавата не може да инвестира в момента в строителството на частни стадиони, но може да не пречи на такова строителство, стига то да е открито, законосъобразно и да защитава националния и граждански интерес. Смятам, че един от основните елементи на моето управление ще бъде абсолютната промяна на спортната инфраструктура в най-кратки срокове. Проведох разговор с министъра на финансите и премиера, че е необходимо значително увеличаване на бюджета в нашия сектор. Но не такъв, който да бъде откраднат, а бюджет, който да бъде действително инвестиран по най-прозрачния начин. Мисля, че е реалистично да постигнем двойно увеличение на последния бюджет. Няма да чакам дълго, за да го поставя на обсъждане, защото имаме амбициозен план, който повече от 12 години чака възможност да бъде реализиран“, обяви министърът на спорта.

Според него по отношение на материалната база през последните години държавата е пречила както на спортистите и спортните федерации, така и на спортните клубове.

„Докъде се е пречило умишлено, докъде от некомпетентност или от мимикрия на цялата структура, но забележете нашите съседи, те също имат зелена сделка, те също имат организации, които се грижат за опазване на околната среда, но успяват по някакъв начин да подобрят своята инфраструктура. Ние си имаме национален стадион, чийто последен ремонт е бил преди 20 години и не считам, че той отговаря в момента на средно европейско ниво за посещение на футболни мачове. Не мога да приема, че при целия този разход и грабеж, който се е осъществявал не е имало пари за спорт“, каза Радостин Василев.

Той очерта и други свои приоритети в мандата му като спортен министър.

„Искам да изчистя финансирането на спортните федерации. Искам да променя методиката на финансиране, която към момента е с една формула. За съжаление тази формула приоритизира определени спортни федерации, а други, особено при колективните спортове, остават с по-малко финансиране. Не ми се иска да наблюдавам плевенски борци да тренират на студено в спортната зала. Не ми се иска да се източват средства от публичните програми на Министерството на спорта. В спорта вече няма лобита. Има правила и няма пристрастия. Спортът е за всички. Министерството управлява публичен ресурс, а аз като министър съм отговорен за парите на хората и никакви лобита не могат да повлияят на едно аргументирано и отговорно решение на министерството. Идеята е да увеличаваме средствата, а не да ги намаляваме и отмъщаваме или да ограничаваме нещо относно финансирането. Наистина трябва да помислим финансирането да достига до крайните реципиенти, защото аз виждам, че има някакви средства в някои пера, а в същото време там цари разруха и хаос“, отбеляза Василев.

Спортният министър коментира и възможността държавата да подпомага развитието на футбола.

„Държавата по никакъв начин няма да се намесва в тези сегменти на футбола, в които УЕФА забранява намеса, за да участва по някакъв начин – нито в лобиране за избор на президент, нито в органите на управление на БФС, нито смята да пречи или помага на някой от кандидатите. Държавата ще защитава обществения интерес в спорта, а футболът е неизменна част от него“, завърши Радостин Василев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе