В СУ „Васил Левски“-Дулово се проведе интердисциплинарен урок на тема „Историята – минало, памет и бъдеще“

На 10 декември в СУ „Васил Левски“-Дулово се проведе интердисциплинарен урок (БЕЛ и история и цивилизации) на тема: „Историята – минало, памет и бъдеще“ с учениците от 11. а клас. Гости на това прекрасно преживяване бяха г-жа Ваня Игнатова – ст. експерт по БЕЛ и г-жа Ивелина Петрова – ст. експерт по история и цивилизации, както и екипът на ръководния състав на СУ „Васил Левски“ – г-н Стелиян Тотев, г-жа Миглена Костова и г-н В. Атанасов; колеги от катедра „Български език и литература“ и катедра „Обществени науки“ от училището и от област Силистра, които се включиха онлайн и споделиха много емоционални моменти. Още присъстваха проф. д-р Ценка Иванова – Декан на Филологическия факултет при Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, както и проф. Петко Петков от катедра “ Нова и най-нова история“ към ВТУ.

През първата част на урока единадесетокласниците представиха своите проектни работи, като акцентираха на историческия контекст на разгледаната епоха, търсенията на авторите относно нуждите на българската общност, породени от превратностите на времето.

През втората част на урока акцент се постави на Вапцаровото виждане за ролята на историята, преосмислена през темата за миналото, паметта и бъдещето. Екипната работа на учениците им помогна да се справят с редица предизвикателства при „разчитането“ на различни информационни източници, в т. ч. исторически документи и статии от периодичния печат от 40-те години на 20. век. Изводите, които бяха направени, очертават нови ракурси между историята като наука и литературата като изкуство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе