Дигитализиране на планетарна зала в НАО „Галилео Галилей“-Силистра

Снимка: Община Силистра

През настоящата учебна 2021/2022 година предстои реализирането на проект „ДИГИТАЛИЗИРАНЕ НА ПЛАНЕТАРНА ЗАЛА В НАО „ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ“-СИЛИСТРА“. Средствата в размер на 200 300 лева са осигурени по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СЪВРЕМЕННИ УСЛОВИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ИНСТИТУЦИИ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“ 2021, Модул А „Подкрепа на децата и учениците за работа в ЦПЛР по чл.. 49, ал. 1, т. 1 и ал. 4 ОТ ЗПУО – центрове за развитие на интересите, способностите, компетентностите и и изявата в областта на нуката, технологиите, изкуствата и и астрономическите обсерватории и планетариуми“.

С реализирането на проекта за дигитализация на ЦПЛР-НАО „Галилео Галилей“ ще се осигури, както възможност за балансирано използване на високотехнологични образователни решения и на традиционното учене, така и релевантната промяна на образователната среда по астрономия, съответстваща на динамиката на променящия се свят, в който израстват нашите ученици.

Екипът на обсерваторията се ориентира към два аспекта на обучението по астрономия и астрофизика. На първо място планетариумът предоставя илюстриране на учебното съдържание по астрономия и астрофизика за средната степен на училищното образование, както и за определени уроци по физика, биология, география, химия, в които също има астрономически елементи.

Досегашната лекционна програма, представяна с мултимедиен проектор, ще бъде заменена с най-добрият уред, измислен от човека, за илюстрация на учебното съдържание за деца и ученици от детската градина до 12 клас. На второ място планетариумът е мощно средство за популяризация изобщо на науките в частност на астрономията, на космическите изследвания и космонавтиката.

За целта на разполагането на технологичното оборудване на цифровия планетариум, обсерваторията разполага с обособено специално помещение (звездна зала) с диаметър 9м и полусферичен купол, върху който ще се извършва проектирането на изкуствено звездно небе. Съвременните дигитализирани звездни проектори многократно надвишават функционалностите, които са постигали първите такива, появили се като оптични системи през далечната 1923г. Сега очакваме в пълнокуполно изображение, освен звездно небе, мъгляви обекти, включително галактики, газови и прахови мъглявини, звездни купове, избухващи звезди и т. н, съоръжението да има опция да показва и движението на планетите в Слънчевата система, техните спътникови системи, да прави разходки по повърхността или в атмосферите на самите планети. Специализираният проектор ще даде възможност зрителя да се принес в недрата на една черна дупка, да види какво има в центъра на нашата галактика Млечен път и да се разходи до видимия от нас край на Вселената и показва всичко, за което човек може да се сети в модерната астрономия и астрофизика, космическите изследвания и усвояването на Космоса от Човека.

Не трябва да забравяме и че астрономията, която е и най-бързо развиващата се наука в момента, винаги е сантимент за хората. Жителите на Силистра и на региона ще могат да посещават планетариуама и да се запознават с всичко, което става в съвременната астрономия, космически науки и космонавтика.

Към настоящия момент в ЦПЛР-НАО се извършват ремонтни дейности за подобряване на образователната инфраструктура. Средствата за ремонта са предоставени като съфинансиране от Община Силистра по компонент 2 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., а инсталирането на дигиталния планетариум се планира след неговото приключване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе