Юбилейни прояви на ДКТ Силистра в периода януари – юни 2022 г.

През 2022 г. театралната дейност в Силистра навършва 150 години от своето начало, сложено от Сава Доброплодни, както се казваше театърът в Силистра до поредното му закриване през 2010 г. (за съжаление, името на възрожденеца бе пропуснато в министерско постановление за възстановяване през 2014 г. на Драматично-куклен театър Силистра).

В съзвучие с възможностите за провеждане на събития в условия на пандемия и съответно заповеди с ограничителни мерки (настоящата на МЗ е валидна засега до 31 март следващата година), планирането е условно.

В намеренията влизат различни прояви, включително посветени на още две годишнини: 80 години професионален театър в Силистра и 40 години – професионален куклен театър в града.

Годишнина има и уникалният за времето си Куклен фестивал „Ян Бибиян“, който силистренските театрали искат да възстановят, защото е сред запомнените емблеми на кукленото майсторство у нас и в Европа, макар и с издания във вече сравнително далечното минало.

Приема се, че предвидените нови постановки да бъдат подготвени и представени в чест на юбилейните годишнини, а деловите събития за тях ще бъдат проведени в оперативен порядък според моментните възможности за тяхното осъществяване. В предварителен план намеренията бяха за изложби, включително с Държавен архив Силистра, както и други, съобразени с вкуса на публиката, която винаги е заредена с очакване на приятни изненади.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе