Стилиян Стойчев, втори в листата на „БСП за България“: В областта социалните услуги не са в синхрон с реалните потребности на хората

На територията на Област Силистра има изградена широка мрежа от социални услуги, която обхваща грижата, както за най-малките деца, така и за хората в напреднала възраст. Една част от тях се предоставят на потребителите от Община Силистра, но в по-голямата си част те са държавно делегирана дейност. Такива са старческите домове, центровете за настаняване на деца от семеен тип, центровете за настаняване на пълнолетни деца с психични разстройства и тези за пълнолетни лица с умствена изостаналост.

Разкриването на различни социални услуги беше предвидено в Областната стратегия за развитието им, но се оказа че тя не е съобразена с реалните потребности на нуждаещите се. За разлика от други региони на страната, където общинските ръководства кандидатстваха с проекти по европейски програми и съумяха да построят нови сгради , в  които да се предоставят социалните услуги, то в Община Силистра  тази възможност беше пропусната. Това наложи за нуждите на откриващите се услуги да се приспособяват съществуващи жилища от общинския жилищен фонд. Такъв е случая с двата центъра за настаняване на деца без увреждания, където в два апартамента бяха настанени по девет деца плюс обслужващ персонал.

Друг съществен проблем в областта на социалните услуги се оказва несъобразяването на откриващите се услуги с реалния брой на нуждаещите се потребители. Парадоксалното в случая е, че се разкриват услуги по  проект, които се дублират с вече съществуващи такива и се оказва , че липсват потребители за тях и по този начин е невъзможно да се покаже устойчивост на проекта и дадената услуга трябва да бъде закрита, а отпуснатите по проект финансови средства да бъдат възстановени. Пресен  пример в това отношение е ЦНСТ за пълнолетни лица, който беше открит през месец март и просъществува едва три месеца по горепосочените причини.

Не на последно място стои и проблема с кадровото обезпечаване на социалните услуги. Поради ниските възнаграждения в този сектор  на много места липсват нужните специалисти и обгрижването на потребителите е поверено на хора без нужната мотивация и  квалификация.

Следва да се отчете и факта, че в социалните заведения тук няма голямо текучество на кадри, но то се дължи преди всичко на високата безработица и липсата на по-добра перспектива за личностно и кариерно развитие.

„БСП за България“ е единствената партия, която има план с реални мерки за първите критични 100 дни на управление. Само БСП съчетаваме в едно промяна, стабилност и предвидимост. Мнозинството от българските граждани днес искат промяна, но притиснати от кризите искат и сигурност, стабилност, предвидимост. Единствено БСП  съчетаваме в себе си и двете. Нека на 14 ноември силистренци направят своя разумен избор и ни подкрепят с №33.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе