Изложба на старопечатни книги в Силистра

Идеята е на ръководството на силистренската регионална библиотека „Партений Павлович“ и по повод отбелязването на Деня на народните будители.

„На практика на този ден празнуваме възраждането на българския народ, възраждането за църковно славянска независимост, а също така акцентът в нашата изложба е будителството за просвета и наука за българския народ, сподели Красимира Няголова, старши библиотекар в културната институция, пред Общинско радио и допълни, че през 19-ти век, според изследванията е имало бум на печатането , като предимно се печатат се предимно книги на новобългарски език, като част от тези книги са църковни и са написани на достъпен български език, като голяма част от тях са учебни издания, чиято цел е да достигнат до училищата , които вече са започнали да се създават и да бъдат все повече в България.

Книгите и изданията , показани в изложбата са граматики на новобългарския език, учебни пособия по математика, текстове за четене. Почти всички показани в изложбата са на български автори, а не преводни, каквито са преобладавали в този период.

„Част от тези издания на фонда са опазени от първите библиотеки , които са съществували в града, като в нашия фонд има още около 20 издания, старопечатни , които са дарени от семейството на Левтер Бояджиев и на Пирин Бояджиев“, споделя Красимира Няголова. Голяма част от книгите , печатани през 19-ти век не са печатани в България , печатането у нас започва на по късен етап, в изложбата са представени издания по история , граматика на българския език, математика, числителници и аритметики.

„Старопечатните книги при нас не са уникални има ги и в други библиотеки, характерно за тях обаче те са успели да се запазят през всички години, дори когато градът ни е бил под румънска окупация , затова те са наша гордост, каза в заключение Красимира Няголова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе