Основно училище „Отец Паисий“ в Силистра отбелязва през 2021г. 160 години от създаването си

Снимка: Вестник "Аз-буки"

160 години от създаването си. Цялата календарна година е съпроводена с тържества и конкурси, но кулминацията на празника е на 29 октомври. Тогава ученици изнасят тържествен концерт с богата програма в двора на школото и се награждават отличените участници в традиционния областен литературен конкурс „Духът на българина“. Организиран е в чест на патронния празник и честването на юбилея при строго спазване на противоепидемичните мерки за COVID-19.

„От началото на януари провеждаме различни инициативи, с които искаме да отбележим празника на училището си. Заради усложнената пандемична ситуация не всички събития бяха проведени“, започва разказа си директорката Галя Илиева. За щастие, успяват да направят конкурс по краснопис в начален етап на обучение – препис на откъс от „История славянобългарска“, и състезание по информационни технологии под надслов „Моето училище – училище на бъдещето“ в две направления: рисунка и компютърна презентация. Освен това представят и изложба с творби на свои възпитаници „Моето училище и светът, в който живеем“. Провежда се благотворителен великденски базар, имат готовност и за есенен. За празника учениците изготвят и клип по случай 160-годишнината. Проведена е и инициативата „Аз чета Паисий“ – клип, в който ученици четат откъси от „История славянобългарска“.

През настоящата учебна година възпитаниците в ОУ „Отец Паисий“ в Силистра са 322, разпределени в 16 паралелки. В училището предлагат богата палитра от занимания по интереси. „Най-голям е броят на желаещите за групата по математика и всички STEM направления“, казва Илиева. Децата могат да изберат още роботика, визуално програмиране, немски език, волейбол и много други. Директорката посочва, че за съжаление, сградният фонд не позволява изграждането на модерен STEM кабинет.

„Училището ни е най-старото в Силистра. Постоянно правим ремонти и освежаване. Стремим се да работим в съвременна учебна среда. Но мястото ни е ограничено. Не можем да си позволим повече от три паралелки на випуск“, разказва моята събеседничка. Единственият вариант за направата на STEМ център е да реорганизират кабинета по информационни технологии, като усвоят малка част и от фоайето.

Независимо от ограниченото пространство, с което разполагат, желание за промяна и осъвременяване има.

В момента тук се работи по НП на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“ с модул „Библиотеката като образователна среда“. Спечелено е и финансиране и сега са на етап оборудване на кътове за четене. Педагогическият екип се надява учениците им съвсем скоро да се радват на новата придобивка.

В училището работят и с деца със специални образователни потребности. Повечето от тях са в дневна форма, като има по едно в индивидуална и в комбинирана форма на обучение. С тях работят ресурсен учител, психолог и логопед от екипа за специална подкрепа, назначени на щат в училището. Работи се и по проекта „Подкрепа за приобщаващото образование“. Два са проектите по „Еразъм+“ – единият вече е завършил, а другият е в процес на реализация. Скоро ще се формира и група по „Образование за утрешния ден“, тъй като желаещи има.

„Учениците ни с ентусиазъм участват във всички възможни състезания и конкурси“, казва моята събеседничка. Гордеят се със свой възпитаник, класирал се на последния кръг на Националната олимпиада по гражданско образование. Тяхна ученичка пък получава трето място на Националното състезание по речеви и комуникационни умения. Традиционно учениците им участват и в състезанието „Моята родина“ и редовно печелят златни медали. Всяка година отецпаисиевци се включват и в „Математика без граници“.

„Учениците ни показаха много добри резултати и на НВО след IV и VII клас. Винаги сме в челната класация за областта“, отбелязва Илиева. По думите ѝ, оценките по български език и литература са по-високи от тези по математика.

Общият успех на учениците за годината обикновено е около 5,50. „При нас има традиции и приемственост. Бабите и дядовците, майките и бащите на учениците ни са наши бивши възпитаници“, допълва директорката. Това е сред причините отношенията им с родителите да бъдат повече от добри – поддържат всекидневна комуникация с тях и ги включват активно в живота на училището.
Ръководството на ОУ „Отец Паисий“

използва лятната ваканция за освежителен ремонт на класните стаи и коридори в училището. По проект на ПУДООС монтират в двора фитнес уреди, за да могат децата да спортуват на открито. От няколко години имат и зелена стая, в която при подходящо време се провеждат занимания на открито.

Училището участва в програмата на „Телерик академия“ за развиване на дигиталните умения на учениците. В часовете за допълнителна подготовка е въведен учебният предмет визуално програмиране в V и VI клас. Има сформирани общо три групи. „Интересът е много голям в началото, но накрая остават най-мотивираните, които в бъдеще искат да се занимават с информационни технологии и програмиране“, подчертава Илиева.

Независимо че не е още иновативно училище, в школото в Силистра постоянно въвеждат нововъведения в учебния процес. За тях не са новост нито бинарните уроци, нито активното използване на информационните технологии в час.

Педагогическият екип се състои от 39 педагози. Тази година са назначили трима учители под 30-годишна възраст. „Трябва да се дава път на младите. Една от колежките е едва на 24 години. Дойде при нас направо от университетската банка“, казва директорката. Тя е на мнение, че във всяко училище трябва да има баланс между опитни и млади педагози. И се стреми да го постигне, като работи усилено в тази посока.

Източник: Вестник „Аз-буки“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе