Във фоайето на Държавен архив-Силистра бе открита изложба по случай 70-годишнината от създаването на държавните архиви

По случай 70-годишнината от създаването на държавните архиви в България, на 11 октомври от 11:30 часа във фоайето на Държавен архив – Силистра бе открита изложба „Дарени документи – съхранена национална памет“. С представянето на изложба, експертите от архива, отдават дължимата признателност и благодарност към дарителите на документи, които чрез своя родолюбив жест спомагат за съхраняването на историческата ни памет. Експонираните документи и снимки са част от направените дарения през последните две години.

С Благодарствени грамоти бяха отличени нашите дарители: г-н Марин Минев – за предоставените от него документи, свързани със събития и личности от Силистренска област; Николай Манолов – документи, свързани с дейността му като учител в Политехническа гимназия „Климент Охридски“ – Силистра; г-жа Костадина Кунчева – за предоставени снимки на българи от Тулча и лични документи; г-н Йордан Георгиев – за предоставените безвъзмездно юбилейни пощенски пликове, които обхващат периода 1957 – 2017 г.; г-н Огнян Живков, който ни предостави снимки, отразяващи живота на турската общност в Силистра в средата на 30-те години на ХХ век.; г-жа Милка Трендафилова за дарени документи, свързани с научната дейност на д-р Станка Георгиева и посмъртно за г-жа Нели Тодорова за предоставените от нея документи, свързани с професионалния й път и театралната дейност в Силистра за периода 1970 – 2009 г.

В празника участваха представители на Областна администрация Силистра в лицето на Минчо Йорданов – заместник областен управител, Регионален исторически музей – Силистра, съмишленици и журналисти.

По повод 70 години от създаването на държавните архиви с грамота на Държавна агенция „Архиви“ за принос в развитието на архивите беше удостоена г-жа Юлия Кюшелиева – дългогодишен ръководител на Държавен архив – Силистра.

За втора поредна година празникът на българските архиви се отбелязва в епидемична обстановка. По тази причина дейностите, свързани с отбелязването му, са силно ограничени, но повече от всякога ценим личния контакт и значимостта на хората, които ни помагат да популяризираме и обогатяваме националното ни архивно богатство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе