Семинар на открито за древното познание и проектирането му в съвремието събра вчера силистренци в Дунавския парк

Темите бяха обявени предварително -“ Познанието на древните траки, орфическите практики и тяхното приложение днес“ и „Богомили, алхимици и розенкройцери – учения и практики. Актуалното им приложение днес“, съобщават от Общинско радио.

Като лектори бяха представени академик Цветан Гайд от Институт по трансцедентна наука и академия „Орфика“ и Неделчо Цветков-Багаин от силистренския спортен клуб „Багаин“.

„Ние търсим знания и това наследство на огромно богатство, което българският народ има от своите предци, приложено в днешния живот“, каза Цветан Гайд пред журналисти. „Защото всъщност душата винаги остава архаична, а в човешкия живот нещата, които са екзистенциални и извечно значими за всеки отделен човек, са семейството и родът – те са, каквито са били преди хилядолетия“, подчерта Гайд. Според него за съврменния човек, колкото и „технологични играчки“ да има, най-значимите неща, съществените, които движат неговото битие, неговия живот, се намират в тези пластове на битието, наследени от нашите предци. И толкова по-важно е тогава човек да познава дървото и неговите корени, за да има изобилен плод,смята Гайд. Той изрази съжаление, че в днешно време малко българи познават тази древна култура и подчерта, че това е важен инструмент за съхраняване на българската идентичност и на онова, което „прави човека човек“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе