Фестивалът на мамалигата в Нова Черна с 9-о издание

Фестивалът на мамалигата, проведен тази година като девето издание в с. Нова Черна, община Тутракан, е част от общинския и от областния културни календари, но за пръв път бе в полузадочен вариант, предвид сиитуацията с коронавируса.

Участниците предварително изпратиха своите записи, а за финал проявата премина с участието на малка присъствена част, която от организаторите от НЧ „Васил Йорданов” бе наречена „Споделена мамалига”.

За празника свидетелства Калина Грънчарова – главен редактор на в. „Тутракански глас“ – най-старият в момента вестник в областта, действащ неизменно вече 59 години.

На площада в центъра на селото бе запален огън на пиростия, като в чувен бе сложен малай (царевично брашно), който майсторката Иванка Делева разбърква с т.нар. факалец, превръщайки го във вкусна мамалига, позната в други краища на страната като качамак.

Иванка и Халиме Сали са самодейки в читалището, а приготвената мамалига бе наречена за споделяне с потребители от Дом за стари хора и от Център за настаняване на деца от семеен тип в Тутракан.

Мамалигата (качамакът или сварена каша от царевично брашно, позната още и с международното понятие полента) е традиционно ястие в редица страни, запазено в бита на много българи от различнвите етноси, включително и в селата с преселци от Северна Добруджа, част от който кръг е село Нова Черна.

Тази година за виртуалния конкурс „Мамалига” участват 36 колектива, 17 индивидуални изпълнители и 3 дуета с песни, танци и обичаи от областите Силистра, Русе, Шумен, Плевен, Велико Търново и Видин, информира председателят на новочерненското читалище Тодорка Владимирова.

В частта „Надиграване между детски клубове, изучаващи български танци“ заявки са изпратили 3 организации от област Русе и Перник, а в най-вкусния конкурс „Споделена мамалига“, също виртуален, клипове са заявили 8 майстори любители на ястието от Силистренска и Плевенска области. Те са представили своята рецепта по много атрактивен и интересен начин.

Всичко от онлайн конкурсите „Мамалига -2021” може да се види в социалната мрежа Фейсбук на страницата на читалището в Нова Черна. Организаторите на вкусния конкурс силно се надяват догодина Десетото юбилейно издание да се проведе присъствено.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе