Филиал Силистра е активен участник в различни формати на сътрудничество с училищата на територията на град Силистра

Един от примерите за това са проведените две обучения в началото на настоящата учебна година за учители по професионална подготовка в гр. Силистра, от ПГСУАУ „Атанас Буров“ и ПЗГ „Добруджа“, по поддейност 1.1. „Обучения за повишаване на квалификацията и компетентностите на учителите и на преподавателите по професионална подготовка, включително теоретично и практическо обучение“ по проект BG05M2OP001-2.014-0001 ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Темата на обученията бе „Нови методи на преподаване“, а лектор – доц. д-р Диана Железова, ръководител на Центъра за продължаващо обучение при Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Всяко от обученията е с продължителност 24 академични часа, от които 8 са предвидени за практическо обучение в партниращи предприятия, съобразно спецификите на професиите, по които се осъществява дуалното обучение в двете гимназии – „Ресторантьор“ и „Техник на селскостопанска техника“. Обученията са планирани съобразно нормативната уредба, регламентираща професионалното израстване и развитие на професионалните умения на педагогическите специалисти (Закона за предучилищното и училищно образование и държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти).

Тематично разработената учебна програма е насочена към надграждане на общопедагогическите и частнометодически знания, умения и компетентности на учителите по професионална подготовка, запознаване с интерактивни стратегии за учене, изграждащи умения за критическо мислене и рефлексивни педагогически практики и повишаване качеството на професионалното обучение чрез прилагане на компетентностен подход при преподаване. Обученията са насочени към повишаване на съответствието на професионалното образование и обучение с пазара на труда и създаване на възможности за улесняване на прехода от образование към устойчива заетост.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе