Национална научна конференция „Добруджанската епопея, първата световна война и България през 1916-1918 г.“ в Тутракан

Министерство на културата, Институт за исторически изследвания – БАН, Добруджански и Македонски научни институти, общините Добрич и Тутракан (домакини във единия от двата дни на форума), Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич и Исторически музей (ИМ) – Тутракан провеждат на 9 и 10 септември т.г. Национална научна конференция „Добруджанската епопея, първата световна война и България през 1916-1918 г.“. Неин научен ръководител е историкът акад. Георги Марков.

На практика програмата започва още на 8 септември от 20,30 ч. амфитеатралната сцена в Крайдунавски парк – Тутракан с излъчване на филми от поредицата „Помни войната” на Информационен център на Министерство на отбраната – „Тутраканската епопея” и „Добричката епопея”. На другия ден в обредната зала е откриването на конференцията и представянето на предвидените доклади с участието на проф. д-р Радослав Мишев от ВТУ – Велико Търново, който е модератор на панела.

Разработки ще бъдат дискутирани още на проф. Д-р Панко Анчев от същия университет, на майор д-р Дочо Николов от Военен географски център – Троян, проф. д-р Велико Лечев (ВТУ) и на Ани Златева, гл. ас. д-р Володя Милачков от Институт за исторически изследвания – БАН.Д-р Милачков ще бъде модератор на следобедния панел с доклади на доц. д.н. Румен Караганев, доц. д-р Георги Георгиев и доц. д-р Слави Славов от Институт за исторически изследвания – БАН, д-р Кирил Алексиев от РИМ – Благоевград, Валентин Събков от Варна, Петър Бойчев, Джена Славова, Екатерина Цанева и Румяна Симеонова от ИМ – Тутракан, Радослав Симеонов – Министерство на отбраната.

Третият панел е с модератор Николай Поппетров от Институт за исторически изследвания – БАН с участието на Аурелиан Котобан от Етнографски и исторически музей (с. Кирнодж, Румъния), д-р Виолета Костова от РИМ – Хасково, д-р Надежда Цветкова и Толя Чорбаджиева от ДА – Русе, д-р Александър Въчков, възпитаник на Национална художествена академия.

На 10 септември сутринта конференцията продължава в Дом паметник „Йордан Йовков“ в град Добрич с участие на докладчици от София, Шумен, Добрич, Велико Търново, Варна и други градове, представители на различни институции (Министерство на отбраната, БАН, ДА, НБУ, РИМ Добрич, Окръжен съд – Добрич и др.) с модератори на панелите: проф. дин Калчо Калчев и доц. д-р Цветолин Недков.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе