Ансамбалът за автентичен фолклор към НЧ“ Дочо Михайлов“ от село Бабук с номинация за „Златен орфей“

Ансамбълът за автентичен фолклор към Народно Читалище „Дочо Михайлов-1906“-с.Бабук,общ.Силистра е номиниран със „Златен Орфей“ в категорията за автентичен фолклор на XI Световен шампионат по фолклор „World Folk“ 2021, който се провежда под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, от 19-ти до 29-ти август в градовете Несебър и Поморие. Мотото на тазгодишното издание на конкурса е „Фолклорът за едно по-добро утре!“.Милена Петрова получи за своето изпълнение наградата за откритие на шампионата.

В продължение на десет дни, на сцените на фолклорния празник, разположени по Южното българско Черноморие, ще се изявят над 1000 участници от повече от 60 фолклорни групи.

Поради трудностите за преминаване на междудържавните граници, породени от противоепидемичните мерки, организационният комитет на мащабното събитие провежда паралелно както традиционна, така и дигитална вариация на надпревара. Участие в Шампионата вземат изпълнители от Беларус, Босна и Херцеговина, България, Индия, Иран, Казахстан, Китай, Латвия, Малайзия, Молдова, Русия, Тайван, Узбекистан, Унгария и Хърватска.

Официалното откриване на престижния форум се състоя на 20 август от 19.30ч. на сцената на НЧ „Просвета 1888“ – гр. Поморие, а официалното закриване – на 28 aвгуст от 21.00ч. на сцената на амфитеатър „Жана Чимбулева“ в Старинен Несебър.

Журиращата комисия, която оценява участниците е в състав: маестро Георги Янков – музикален специалист и диригент; г-н Райчо Димитров – хореограф; г-жа Мариана Нуцова – етнолог. Членове на журито са и г-жа Цацрал Баатар – директор на Арт Лар Каучер и Азиатския шампионат по фолклор „АЗИЯ ФОЛК“, който се провежда в Уланбатор, Монголия и проф. Николай Кравцов – заслужил деятел на изкуствата в Русия, кандидат изкуствовед, декан в Санктпетербургския държавен университет за култура и изкуство, лауреат „Золотой Книги Отечества“. От 23 август ще започне и гласуването на публиката в онлайн версията на Шампионата. Същият журиращ състав ще оцени и изпълненията на участниците в онлайн формата на Световния шампионат по фолклор.

*Елена Радева

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе