Областният управител на Силистра с жалба до Административен съд за решение на Общински съвет Силистра

Областният управител на област Силистра Ели Тодорова отправи чрез Общински съвет Силистра до Административен съд Силистра жалба на правно основание, заложено в Закон за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), по едно от решенията на Общински съвет Силистра от заседанието през м. юли т.г.

Жалбата, във връзка с която има сигнали от страна на общински съветници и граждани, завършва „…на основание чл. 172, предложение второ от АПК, моля да отмените изцяло Решение № 564 по Протокол №23/29.07.2021 г. на Общински съвет Силистра, като незаконосъобразно“.

Представителят на държавната власт заявява: „Считам обжалваното решение за немотивирано, неправилно, поради нарушения на материалния закон и наличие на съществено нарушение на административно-производствените правила – отменителни основания по АПК“.

Според част от посочените мотиви, при приемането на решението не са спазени изискванията за форма, тъй като е представена много обща мотивация; не е спазена разпоредба от ЗОС; при вземането на решението не е спазен чл. 52 от Правилник за организацията и дейността на ОбС Силистра; решението на комисия „Общинска собственост, която е помощен орган на ОбС, е било да не се подкрепя проектът в предложения му вид и др.

Посочените, а и други описани в жалбата мотиви са основания областният управител да я прати за разглеждане в Административен съд Силистра. Част от нея е и описанието на обекта (за гражданите той е известен като Бизнес-инкубатор, а преди това като т.нар. Нова баня), предвиден за прекратяване в съсобственост с община Силистра.

Въпросната сграда е обособен самостоятелен обект с разгърната застроена площ от 589, 5 кв. метра. От нея общината е собственик изцяло на сутерена, на първия и втория етажи, като третият – инсталационен етаж, е съсобственост с частна фирма, в полза на която е взето решението за продажба.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе