36 състава от 5 области в Пенсионерския фолклорен събор във Върбино

Село Върбино, община Дулово. Местност „Канагьол“. 31 юли 2021 г. (събота), 9,30 ч. – начало на второто издание на Национален пенсионерски фолклорен събор с участието на 36 групи от 5 административни области. Организатор: община Дулово.

В допълнение от публикация в блога Версинаж: “ През 2018 г. с надслов „Песните на събор „Върбино“, Дуловско“, в Силистра бе издаден сборник с над 700 народни песни, наречен „Добруджа пее“. Песните са изпълнени по време на Пенсионерски събор „Върбино пее“ близо четвърт век, вкл. до преди 23 години. Проявата, проведена за пръв път през 1994 г., е посветена на Илинденско-Преображенското въстание, което обяснява и патриотичната й нотка. Изданието е дело на община Дулово, в чийто културен календар е съответният фолклорен празник на хората от Третата възраст, провеждан в м. „Канагьола“ (превежда се като Кървава река).

Авторът на 4 книги Андрей Христов (90 г.) е съставител на сборника, както и на Алманах на дуловските творци „Жажда“. Творбата му полезена и с допълнителната информация, публикувана в нея – представени са най-големите фолклорни събори в област Силистра – в областния град, в Дулово, Тутракан, Алфатар, Главиница, Алеково, Грънчарово, Проф. Иширково, Калипетрово, Сребърна, Срацимир, Кайнарджа и др. населени места в Крайдунавска Добруджа. Както още в добруджански градове и села от област Добрич – в Черноморска Добруджа.

Отдадено е дължимото и на активистки на пенсионерското движение, взели участие в събирането и в представянето на песните в сборника: Иванка Маринова, Николинка Георгиева, Йорданка Минчева и Радка Станчева от Дулово, Гинка Добрева и Димитричка Христова от Силистра, Иванка Димитрова от Добрич, Замфира Маринова (кв. „Деленки“) и Николинка Павлова от село Айдемир, Николинка Кирилова от Тутракан, Янка Колева от село Проф. Иширково.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе