Великобритания предаде множество антични артефакти на България

Официалната церемония по предаването на незаконно изнесените от страната ни културно-исторически ценности се състоя на 15 юли в посолството на България в Лондон и бе открита от посланика ни в Обединеното Кралство Н. Пр. Марин Райков в присъствието на представители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР и на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата. От страна на Обединеното кралство участваха лондонската полиция, гранична полиция, полицията на Кент и представители на Британския музей. Специални гости бяха оперативните полицейски служители, задържали трафикираните културни ценности, прокурорът, работил по случая, както и митническите служители, задържали незаконно внесените предмети на територията на Обединеното кралство.

Събитието е логично продължение на нашите общи усилия да противодействаме на тази форма на организирана международна престъпност, заяви директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов. Той сърдечно благодари на британските си колеги за подкрепата и за изграденото оперативно сътрудничество. По думите му, противодействието на други форми на организирана престъпност и тероризма не би било достатъчно ефективно, ако не отдаваме необходимото внимание на феномена трафик на културно-исторически ценности, защото опазването на културното наследство е днешният дълг към бъдещето. Главен комисар Стоянов изрази категоричната си позиция, че правилният път за противодействие на трафика и търговията с културно-исторически ценности е съвместната работа и формирането на общ и всеобхватен подход.

Археологическите записи ни помагат да разберем историята на България и действително историята на цивилизацията. Престъпленията, свързани с покупко-продажба на културно-исторически ценности, лишават всички нас от възможностите да се учим от археологическия контекст на тези предмети, подчерта ръководителят на отдел „Икономическа престъпност“ в лондонската полиция. Джон Роуч отбеляза: Връщането на тези ценни предмети е и възможност да подчертаем успехите, резултат от тясното национално и международно сътрудничество, основано на професионални отношения, изградени през годините. Той открои съвместната работа в рамките на операциите „Медикус“ и „Обсидиан“, в резултат на която са възстановени хиляди артефакти. Предметите са били изследвани от експерти в Британския музей, тъй като подобни разследвания разчитат на академична експертиза.

Във връзка с водещо се международно разследване срещу канал за трафик  на културни ценности, на 25 октомври 2019 г. е проведена международна специализирана полицейска операция по образувани досъдебни производства. Действията са осъществени от служители на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП, колегите им от Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Благоевград, разследващ полицай, служители от отдел „Трансгранична организирана престъпност“, под наблюдението на Специализираната прокуратура. В хода на операцията е разкрита и документирана престъпната дейност на български граждани, които целенасочено и тенденциозно се занимават с престъпления срещу културното наследство – незаконно търсене, придобиване, съхранение, търговия и трафик на движими културни ценности, включително и археологически предмети. Установено е, че те са част от международен „канал“ за трафик на движими културни ценности /ДКЦ/ с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на страната ни. С нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции, както и са захранвани със „стока“ други дилъри на ДКЦ, които впоследствие са изнасяни в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства.

Извършени са претърсвания на 12 адреса и 5 автомобила, както и личен обиск на 8 лица. Иззети са общо над 4500 артефакта – около 3800  антични монети, 3 антични амфори, над 600 антични предмета – фибули, върхове на стрели, апликации от конска амуниция, части от колесници, статуетки и др., 121 антични халки, пръстени, топчета, обици, 52 антични игли и стрели, 32 керамични и стъклени съда с различна форма и големина, 5 каменни парчета и фризове, 40 000 лева и 10 000 евро.   Открити са още: товарителници за извършени пратки до Великобритания, множество документи, удостоверяващи извършени продажби в аукционни къщи в Западна Европа, както и списъци на конкретно продадени предмети, бройки и цени.

Трима от българските граждани са задържани в момента на извършване на сделка в офис на търговско дружество. Намерени са пакетирани по-голямата част от предметите и монетите, поставени в кутии и готови за изпращане в британската столица, множество документи, удостоверяващи продажбите в различни аукционни къщи в Лондон, ръчно изписани списъци с предметите, цените и снимки на продадени такива. В рамките на проведеното разследване e установено, че е бил нает склад, в който се съхранявали движимите културни ценности, но поради невъзможност да използват вече мястото се е наложило всички предмети да бъдат преместени в гараж към офиса, докато се намери ново подходящо място. Именно в гаража са открити и иззети изключително редки и ценни предмети с историческа, културна и финансова стойност – различни керамични съдове, амфори, стъклени предмети, фризове, останалата част от намерените монети и др.

Малко по-късно същия ден е задържан на територията на Великобритания български гражданин, като в обособен тайник на управляваното от него моторно превозно средство са отрити 5 пластмасови кутии с опаковани движими културни ценности – предимно антични монети, чиято бройка следва да бъде установена от британските власти. В рамките на проведените процесуално-следствени действия е установено, че задържаните на територията на Великобритания предмети са предварително опаковани и предадени на задържаното лице. То е следвало да ги закара до Лондон, където да бъдат продадени на съответните аукционни къщи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе