Съставен е акт на оператора на площадката за отпадъци в с. Калипетрово

Експерти на РИОСВ-Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение на оператора на площадката за отпадъци в с. Калипетрово, стопанисвана от  „Супер-лукс 84“ ЕООД. Дружеството не е организирало безопасното третиране на опасни отпадъци,  с което е допуснало възникването на пожар, при който са изгорели излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Това представлява нарушение на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и специализираната наредба за ИУМПС, за което ЗУО предвижда имуществена санкция в размер от 7000 до 20000лв.

Пожарът на площадката е възникнал на 10 юни. Екип на РИОСВ-Русе извърши незабавна проверка след подаден сигнал от тел. 112 за горящи коли и гуми. От оператора е изискано да представи документи, свързани с управлението на площадката и дейностите с отпадъците, които са внесени в срок.

Предстои директорът на РИОСВ-Русе да определи размера на имуществената санкция, като вземе предвид нарушението на специализираната наредба, липсата ли лице, което да отговаря за третирането на опасни отпадъци и проявената небрежност.

Остават в сила  дадените предписания дружеството да уведомява инспекцията при всяко предаване на отпадъци от площадката, включително и тези, засегнати от пожара.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе