Президентът Радев гостува в Проф. Иширково в петък

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на жътвената кампания в землището на Земеделска кооперация ”Нива-93” село Проф. Иширково. Покана бе отправена от Областен съюз на земеделските кооперации с председател Кирил Боянов. Ритуалът е на 16.07.2021 г. /петък/ от 8.30 часа. За гостуването на държавния глава се очаква да има и допълнителна програма в Силистра.

Миналата есен президентът Радев бе гост на Тутракан по време на деня на града – 21 септември, когато бе чествана и 80-ата година от възвръщането на Крайдунавска Добруджа към майката родина България.

Президентът на България на посещение в област Силистра

Вицепрезидентът Илияна Йотова гостува през м. април 2018 г. в селото, носещо името на видния географ проф. Анастас Иширков, когато бе чествана 150-ата година от неговото рождение и 75 г. откакто е факт именуването на едно от знаковите в област Силистра населени места, което е било и център на селищна система до края на 80-те години на миналия век.

Преди повече от 25 години президентът д-р Жельо Желев гостува на няколко пъти в Силистра, вкл. да участва в откриването на второто издание на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“. Тогава за пръв и последен път бе излъчен на живо концерт от фестивала по „Ефир 2“ на БНТ, тогава втора национална телевизионна програма.
През 2010 г. вече извън времето на своите президентски мандати д-р Желев идва в Силистра по повод представяне на книга на дисидента Димитър Бочев, който е родом от Силистра.
Спомените показаха, че в краткия си период на вицепрезидент Блага Димитрова не е идвала в това си качество в Силистра, но след това е била в крайдунавския град със съпруга си Йордан Василев за представяне на тяхна книга за поетесата Елисавета Багряна.

В своя мандат като президент Росен Плевнелиев гостува през м. ноември 2013 г. в Силистра във форум, по време на който бе подписана съвместна декларация за сътрудничество между кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и тогавашния кмет на град Кълъраш Даниел Драгулин, като стъпка към процедурите по изграждане на Дунав мост-3 между Силистра и Кълъраш.

През м. май 2015 г. вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова откри 30-ия поход „По стъпките на Таньо Стоянов“ в тържество в град Тутракан пред паметника на славния сливенски войвода.

Преди 15 г. президентът Георги Първанов бе в Силистра на два пъти – през м. април във връзка с наводнението на града, и през м. септември като гост на тържествата за 1 900-годишнината на Силистра.  Той бе в Силистра и на 30 юни – 1 юли 2005 г., когато посети град Главиница за откриване на спортна спартакиада на малките населени места, като проведе и уникална среща с живеещи в селата Ястребна, Йорданово и Любен. С него бе и съпругата му Зорка Първанова.

След това, през 2011 г., Първанов пристигна в мемориала „Военна гробница 1916 г.“ край село Шуменци, за да се включи в програмата за 105-ата година от победата на България на Добруджанския фронт през Първата световна война.

Вицепрезидентът генерал Ангел Марин също има запомнящи се няколко гостувания в Силистренския край – първото бе в началото на мандата му в село Сокол по повод празника „Трифон Зарезан“, а през 2007 г. в град Силистра той откри паметнника на Васил Левски.

Година по-късно участва в подобен ритуал и при откриването на мраморен паметник в село Кайнарджа, посветен на жертвите от румънската окупация на Крайдунавска Добруджа.
В същата година, като лидер на СДС Петър Стоянов, президент в периода 1997-2002 г., бе сред гостите на тържествата по случай 92-ата годишнина от Тутраканската епопея в мемориалния комплекс „Военно гробище“ край село Шуменци. През 2015 г. той участва и в тържествен ритуал по запалване на вечния огън в Мемориала „Военна гробница – 1916 г.“ край тутраканското село Шуменци по повод Гергьовден – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

В своя президентски мандат Петър Стоянов беше в Силистра и се срещна с ръководството на общината и след това пътуваха с общинарите заедно с кораб по река Дунав.

От всички вицепрезидентши само Мария Желева е идвала със своя мисия в Силистра, за да участва в началота на 90-те години на миналия век в представяне на филми от фонда на „Българска национална филмотека“ – една проява в тогавашния Младежки дом.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе