Вижте как се гласува по новите правила

Снимка: бТВ

На парламентарните избори дес гласоподавателите ще гласуват машинно. Депутатите от правната комисия одобриха на второ четене ревизията на Изборния кодекс, предложена от „Има такъв народ”. Ето какво се променя:

  • за първи път българите ще имат право да гласуват по пощата, но само в чужбина;
  • въвежда се 100% машинен вот както у нас, така и извън България. Условието обаче е за поне 300 подадени заявления в секциите в чужбина и в страната. Хартиената бюлетина остава. В малки населени места ще се гласува по традиционния начин, хартията ще се ползва и от всеки , който е подал заявление, че не може да гласува с машина;
  • въвежда се видеонаблюдение в изборния процес. ЦИК ще определя условията и реда по който да става. Техническото обезпечение ще бъде осигурено от Министерски съвет;
  • няма да има ограничение за броя избирателни секции в чужбина.

На таблото пред изборното помещение можете да се запознаете със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

След това се влиза в изборното помещение. Необходимо е да се легитимирате с лична карта или зелен паспорт. Член от секционната избирателна комисия предоставя карта, която се поставя в машината, за да се активира електронната бюлетина. Тя изглежда по същия начин като хартиената. С бутоните в долната част на екрана може да преминете към следваща страница или да се върнете назад. Направете своя избор чрез докосване на екрана в квадратчето за партия, коалиция, независим кандидат или „не подкрепям никого“. След това може да отбележите преференция за предпочитания кандидат от избраната от Вас листа чрез докосване на екрана в кръгчето. Ако сбъркате, може да направите и корекция. Когато вече сте сигурни в избора си,  докосвате полето „гласуване“ в долната част на екрана. Машината разпечатва разписка с вота, която се сгъва с текста навътре и се пуска в непрозрачната кутия. Върнете картата на секционната избирателна комисия. Подпишете се в избирателния списък, че сте гласували и вземете личната си карта..

В секциите в страната под 300 гласоподаватели може да се гласува и с хартиена бюлетина.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе