Намалява престъпността срещу изборните права в страната

В последните дни на специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления срещу изборните права, стартирала на 1 юли на територията на цялата страна, отчитаме положителни резултати – посочи на пресконференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той направи съпоставка спрямо данните в периода преди изборите на 4 април т.г.: В резултат на засилената активност на структурите на МВР, през изминалите седмици има шесткратно увеличение на постъпилите сигнали, които съдържат данни за изборни престъпления, и 10-кратно увеличение на досъдебните производства срещу извършители на такива престъпления. Паралелно, от ДАНС също са подали 32 сигнала до прокуратурата, по които са образувани 9 досъдебни производства. На ниво органи на МВР и на прокуратура има нормално взаимодействие при съвместното разследване на този вид престъпност, взети са постоянни мерки за неотклонение спрямо задържани лица, отчете още министърът на вътрешните работи. По думите му, в страната ни от години се е утвърдила практиката за купуване и продаване на гласове по време на избори, а подходите, с които си служат търговците на гласове, показват, че бедността се използва за политически цели в предизборното състезание. Изпълнявайки своите задължения по закон, МВР през последните два месеца настъпателно атакува групите, занимаващи се с покупко-продажба на гласове и  противодейства на този тип престъпления.

Обобщени данни за проведените към момента действия предостави директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Станимир Станев. От 1 до 8 юли включително са образувани 72 бързи и досъдебни производства, а преписките за купуване на гласове, по които работата продължава, са 173. Към тази сутрин 3 146 са проверените места, за които има информация, че в тях се извършва търговия с гласове. Проверени са 9 588 лица от активния криминален контингент, 1 864 са инспектираните обекти – заложни къщи и дружества за предоставяне на бързи кредити. Установени са 818  лидери на групи, занимаващи се с купуване на гласове. С цел предотвратяване на т.нар. корпоративен вот са проверени 1 741 собственици на фирми. Извършени са проверки на около 50 000 моторни превозни средства и са задържани общо 938 души по ЗМВР. Съставени са близо 7 000 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР. Има установени общо 155 обявени за общодържавно издирване. Общият брой на разкритите престъпления – свързани с политическите права на гражданите, както и други – е 142, а 90 са досъдебните производства, като броят не включва 72 бързи и досъдебни производства за купуване на гласове.

Налице е трайно намаляване на престъпленията в резултат на полицейските действия и осигуреното засилено полицейско присъствие, отчете още главен комисар Станев: от 1 до 8 юли конвенционалната престъпност е намаляла с 57,8%, а от 1 юни до момента процентът на намаление е 28,92. За изминалите два дни няма регистрирано нито едно противозаконно отнемане на МПС.

По отношение на организацията, създадена в ГДНП по повод предстоящите избори, директорът на главната дирекция уточни, че 130 служители са командировани в 17 ОДМВР и на терен ще оказват съдействие на колегите си по места. Други 44-ма служители, ситуирани в ГДНП, ще подпомагат на останалите 11 ОДМВР. В главната дирекция е създаден и център, в който на шест работни станции, съответстващи на зоните, обслужвани от районните центрове на 112, ще работят 12 обучени служители. В реално време от утре до приключване на изборния ден те ще осъществяват контрол на работата по получените сигнали и ще оказват помощ, където е необходимо. Сформирани са и три мобилни екипа, в които са разпределени 12 души – разследващ полицай, оперативни работници от криминална и икономическа полиция, представител на охранителна полиция – които също ще оказват съдействие на колегите си в ОДМВР на 11 юли. Щабът, ситуиран в ГДНП, ще се грижи за безпроблемното протичане на изборния процес и за създаване на необходимата организация за противодействие на престъпления в деня на изборите.

Директорът на ГДЖСОБТ главен комисар Тодор Гребенаров внесе разяснения по отношение на изпълнението на логистичния план по съпровод и охрана на машините за гласуване към областните центрове, чието изпълнение започва днес. След натоварване на машините, превозните средства ще бъдат запечатани и съпроводени до съответния град, където ще престоят в логистичен център, определен от фирмата-изпълнител. Няма да нощуват в ОДМВР, но ще бъдат под денонощна полицейска охрана. Съобразно плана, машините ще бъдат превозени до секциите с 300 буса. Техници от фирмата-изпълнител, в присъствието на съответния координатор за областта, ще организират претоварването и след това със съпровод и охрана утре започва тяхното транспортиране към секциите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе