ВСС единодушно избра съдия Пламен Неделчев за председател на Окръжен съд-Силистра

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ единодушно избра Пламен Неделчев за Административен ръководител-председател на Окръжен съд-Силистра. Магистратът беше единствен кандидат за поста и получи подкрепа не само от ВСС, но и Общото събрание на съдиите от Окръжния съд в град Силистра.

Пред членовете на Висшия съдебен съвет Неделчев представи анализ на дейността и обезпечеността на съдилищата в съдебен район Силистра, и концепцията си за управление на Окръжен съд-Силистра.

Пламен Неделчев заяви, че „Една от основните цели, стояща не само пред Окръжен съд-Силистра, пред нас съответно, но и пред всички правораздавателни органи в страната е да се създаде организация за нормална работа в условията на електронна среда, съобразно последните промени в законодателството. Научно-техническите достижения в областта на информационните технологии са на такава степен на развитие, че могат да отговорят на повечето специфични нужди на съдилищата, което ме мотивира да работя в тази насока, както за внедряването им в ежедневната работа на съда, така и в обучаването на магистратите и съдебните служители. Ще продължи работата за организиране на допълнителни мероприятия за повишаване възможността за достъп до правосъдие на хора с увреждания, включително и на незрящи. Доколкото ми е известно.в някои съдилища вече има такъв опит.

Активният диалог с медиите трябва да продължи чрез прилагане на ефективна за съдилищата в съдебния район медийна стратегия, в съответствие с комуникационната политика на ВСС, и чрез провеждане на периодични срещи с представители на медиите от съдебния ни район. Ролята на Окръжен съд-Силистра като орган на съдебната власт следва да се сведе не само до пасивно представяне на информация на журналисти при поискване, но и до активни действия и целенасочена медийна политика да се информира обществото за постиженията на съда и за всички новости, което би повишило неговия авторитет. И тук малко на шега бих допълнил известната ни сентенция „ Съдията говори с актовете си, но ако гласът му не се чуе, кой ще се вслуша в тях?“ Съдът е гарант за върховенството на закона на всички граждански, стопански и административни субекти, като по този начин олицетворява в себе си самата държавност. В този смисъл несъмнено развитието и просперитета на държавата и качеството на живот на българския народ зависи в голяма степен от състоянието на съдебната ни система, и в частност от състоянието на Окръжен съд-Силистра. Това е основния мотив, обусловил желанието ми да се кандидатирам за длъжността Административен ръководител-председател на Окръжен съд-Силистра. Наясно съм с трудностите, отговорностите и ангажиментите, свързани с нейното изпълнение. Желая да приема предизвикателството и да отговоря на високите очаквания на обществото, на Висшия съдебен съвет, на моите колеги от съда и на гражданите от област Силистра.

Драгомир Кояджиков-член на ВСС подкрепи кандидатурата на съдия Неделчев като каза, че той е „част от ръководство с успешен мандат, т.е. ще бъде налице една приемственост в ръководенето на този съд, има подкрепата на колегите си. Познава абсолютно всички проблеми и мисля, че заслужава кредит на доверие , ще го оправдае, и ще се справи с ръководството на Окръжен съд-Силистра.“

Пламен Неделчев е завършил юридическото си образование в ТУ град Варна и е с общ юридически стаж от 27 години.

Работил е като Главен юрисконсулт на ТДД – Силистра, съдия по вписванията в Районен съд-Дулово, Председател на Районен съд-Дулово, от 2008 година е съдия в Окръжен съд – Силистра, а от 2012 година е и заместник-председател на Окръжен съд – Силистра.

Към момента Съдия Пламен Неделчев е с най-високия ранг в съдебната система – „съдия във ВКС и ВАС“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе