Празник на билките, слънцето и водата в Силистра на Еньовден

Магичната и лечебна сила на билките, слънцето и водата ни примамва всяка година, особено през месец юни. На 24 юни честваме един необикновен български народен празник – Еньовден.Традициите, които виждаме на този ден, са изключително интересни.

Община Силистра в партньорство с Регионален исторически музей – Силистра, Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра и народни читалища от община Силистра Ви канят и тази година на празник „С билки и песни на Еньовден“.

Началото на програмата е от 17.30 часа на 24.06.2021 г. /четвъртък/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Силистра. Там ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, ще се представят интересни обичаи. Таланти от различни поколения ще пеят и танцуват за здраве и късмет.

Участници в програмата: НЧ „Доростол-1870“ – гр. Силистра, НЧ „Пробуда-1940“, с. Калипетрово, НЧ „Просвета-1907“, с. Проф. Иширково, НЧ „Дочо Михайлов 1906“ – с. Бабук, НЧ „Христо Ботев-1941-Българка“, с. Българка, НЧ “ Светлина 1906″ – с. Смилец, НЧ „Иван Вазов 1941“ – с. Срацимир, НЧ „Ламбриново-2013“ – с. Полк. Ламбриново, Музикална школа „Великов“, град Силистра.

В празника ще се включат и ученици-членове на учебна компания „Аромат на здраве“ и полагащи грижи за „билкова аптека под небето“ от Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ – Силистра с директор Пламен Славов. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека е създадена по Програмата „Учебна компания“ на Фондация „Джуниър Ачийвмънт“, с която училището работи от 3 години. Ръководител на учебната компания и преподавател по билкарство е г-жа Галина Даскалова.

Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра също ще се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден. Библиотекарки, облечени в народни носии, ще помагат на желаещите да разгледат и прочетат материали от представената колекция на библиотеката.

Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минете под Еньовски венец за здраве. ю

24 юни 2021 г. /четвъртък/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ – Силистра. Начало: 17.30 часа.

При лошо време празникът се отменя. Молят се всички да спазват противоепидемичните мерки!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе