ХI-та среща на побратимите градове от България и Русия

XI-та Среща на побратимените градове от България и Русия на тема „Ролята на местните власти за устойчиво възстановяване и подкрепа на местните общности за прехода към новите реалности след пандемията от COVID-19“ се проведе онлайн днес, с участието на 85 представители на местните власти, неправителствени и туристически организации. Срещата за поредна година се домакинства от Община Варна в партньорство с НСОРБ.

Община Силистра бе представена от д-р Юлиян Найденов, кмет на общината в дискусионния панел на тема „Възстановяване на туризма“. В експозето си кметът благодари на: извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация в София- Н. Пр. Елеонора Митрофанова; на Силвия Георгиева- изпълнителен директор на НСОРБ; на домакините от община Варна; на Андрей И. Галкин- президент на Асоциацията за приятелство с Балканските страни, член на Управителния съвет на МАПГ и др. Всички участници с интерес изгледаха филм за културно-историческото наследство на Силистра. Кметът не пропусна да отбележи, че град Силистра е побратимен с град Ржев, Тверска област, Русия. Град Ржев е удостоен със званието „Град на воинската слава“ за героизма на жителите на града и тежките сражения по време на Втората световна война, за дадените свидни жертви.

Подписаното споразумение за сътрудничество между Силистра и Ржев е от 9.10.2002 г. Побратимяването е осъществено със съдействието на генералния консул на Руската федерация в Русе г-н Михаил Михайлович Рева /мандат 2001-2005 г./. И до днес се осъществява обмен на делегации, с представители на местното самоуправление, бизнеса, културата и спорта, с художествени състави. Представителите на побратимените градове участват в програмите, посветени на празниците на градовете – през юни в Ржев, септември – в Силистра, във фестивали в Ржев и в Силистра – в Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, „Празник на хляба, песента и танца“, Празник на динения маджун и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе