Балет „Аксел“ с четири купи от Национален танцов конкурс в Горна Оряховица

Модерен балет „Аксел“ към ЦПЛР ОДК – Силистра с хореограф Адриана Мумджиева участва в III Национален танцов конкурс „Танцова въртележка“, който се проведе от 4 до 6 юни 2021 г. в салона на Народно читалище „Напредък-1869“, град Горна Оряховица. За чудесното си представяне школата беше отличена с общо четири награди.

Организатори на танцовата надпревара бяха Община Горна Оряховица и Народно читалище „Напредък-1869“ – Горна Оряховица. В третото издание на конкурса взеха участие около 450 танцьори от Велико Търново, Русе, София, Лясковец, Търговище, Варна, Добрич, Дебелец, Габрово и Горна Оряховица. Участиците от 19 танцови школи от страната се състезаваха в стилове „класически балет“, „съвременни танци“ и „характерни танци“, разделени в четири възрастови групи. На сцената на читалището те изпълниха общо 203 танца в категории „соло“, „дует/трио“, „група“ и „формация“. Изпълненията бяха оценявани от жури, съставено от специалисти в областта на балетното и сценичното танцово изкуство: Цветанка Гергинова – председател и членове – Захари Нанков и Мирослав Димитров.

Балет „Аксел“ беше единственият представител от гр. Силистра и участва за първи път в конкурса „Танцова въртележка“. Балетът се състезава в стил „съвременни танци“ с общо девет изпълнения, едно от които солово. В конкурса участваха 24 от чаровните балерини на „Аксел“ на възраст от 11 до 18 години. В условията на голяма конкуренция и отлична подготовка на всички участици, момичетата на Адриана Мумджиева показаха високо ниво и представиха достойно град Силистра и школата по балет.

За отличното представяне на балет „Аксел“ бяха присъдени следните награди:

  • 3-то място за танц „Сбогуване“ в категория „група“, възрастова група от 12 до 15 г.
  • 3-то място за танц „Мисли“ в категория „група“, възрастова група от 12 до 15 г.
  • 3-то място за танц „Темпо“ в категория „група“, възрастова група над 16 г.
  • 3-то място за танц „Dark day“ в категория „формация“, възрастова група над 16 г.

Хореографиите на балет „Аксел“, взели участие в националния конкурс в Горна Оряховица, ще бъдат представени и на заключителния концерт-спектакъл, който школата подготвя по случай края на учебната година. Концертът ще се състои на 8 юни 2021 г. на сцената на Драматичния театър от 18:00 часа. Входът е с покани на стойност 3 лв., които могат да бъдат закупени на място, непосредствено преди събитието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе