За 4 часа са прегенерирани над 30 000 сертификати

Общият брой на прегенерираните зелени цифрови сертификати за ваксинация срещу COVID-19  надхвърли 30 000 броя за по-малко от 4 часа. Това стана ясно след като „Информационно обслужване“ въведе в експлоатация системата за преиздаване на документите в европейски формат на 04.06.2021 г. в 14.00 ч. Тя е разработена с цел максимално улеснение на гражданите, които не е необходимо да посещават личните си лекари или ваксинационните центрове, поставили ваксината.

Гражданите могат да преиздават сертификатите си за ваксинация в европейски формат безплатно

Притежателите на вече издаден сертификат могат да преиздадат документа в европейски формат от сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, секция „Аз и моето семейство“.  За целта трябва да се въведе ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН), получен при регистрацията на поставената доза в Националния регистър на имунизациите. НРН може да бъде открит в стария сертификат, в колонката „Национален референтен номер“. Системата позволява изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно. Генерирането на сертификата не изисква квалифициран електронен подпис (КЕП).

„Значителният брой на преиздадените документи само за няколко часа показва, че системата работи безупречно“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му до сега не са констатирани технически проблеми при генериране на европейския зелен сертификат.

България е една от 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски зелен сертификат от 1 юни 2021 г., въпреки че регламентът на ЕК влиза официално в сила месец по-късно. Другите държави са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия. Общо 13 са страните, които успяха да интегрират системите си с централизираната на ЕК.

За „Информационно обслужване“ АД

„Информационно обслужване“ АД е българският национален системен интегратор на държавната администрация. Компанията изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи с национално значение. „Информационно обслужване АД“ е основен партньор на държавните институции и изпълнява ключови проекти със стратегическо значение за България. Дружеството е лидер на българския пазар в разработването, внедряването и поддържането на нови технологични решения. Компанията е първият сертифициран доставчик на удостоверителни услуги в България и е дългогодишен технологичен партньор на Централната избирателна комисия. „Информационно обслужване“ АД разполага с клонова структура, която покрива всички областни градове в България. В дружеството работят над 580 висококвалифицирани експерти в различни области на ИКТ сектора. Компанията е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015  за управление на качество, ISO/IEC 27001:2013  за управление на информационната сигурност, ISO/IEC 20000-1:2011 за управление на предоставяните ИТ услуги и LSTI N°1642-131-V1.0 за издаване и управление на квалифицирани удостоверения за електронни подписи, електронни печати и квалифицирани електронни времеви печати.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе