Филм възражда българщината в Тутраканско

В навечерието на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, в Тутракан бе представена на пресконференция художествената възстановка „Изгубеното знаме“. За нея Антония Камбурова казва пред Общинско радио: „Нямаме самочувствието, че сме направили игрален филм, важното е, че обединихме, построихме и реализирахме една идея, свързана с моменти от историята ни“.

Идеята за проекта е от преди около две години, подадена от нея като ръководител на вокалната формация „Щурчета“ към читалището в село Белица. „В началото всичко това, което представяме, трябваше да бъде музикален филм с участието на момиченцата от моята вокална група, към читалището в село Белица. Пандемичната ситуация попречи идеята да бъде реализирана и затова тази зима седнахме и отново я възобновихме“, споделя още Камбурова.

В последствие тя е доразвита, след като Камбурова попада на народна песен от фолклорната област на средна Северна България с много интересен текст в припева ,на който се припява един знаменосец, изменил на дълга си да опази знамето на четата, забравяйки го при либето си.

През февруари започват и първите снимки. Сценарият е дело на А. Камбурова, Н. Вълкова, М. Янова, помагат Д. Петрова и Г. Георгиева. Филмът е в две части. Първата проследява съдбата на въпросното изгубено знаме, а втората ни отвежда в днешни дни и именно там момиченцата членове на вокалната група са в търсене на истината за това къде е било изгубено това знаме, кой го пази.

Когато започва подборът на персонажите за ролите във филма има лек песимизъм, но в крайна сметка в екипа попадат на подходящи хора и нещата се получават – създаването на филма отнема на екипа около четири месеца.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе